Explainer video: Zijn flitsbezorgers een gevaar voor de verkeersveiligheid in de binnenstad?

Explainer video: Zijn flitsbezorgers een gevaar voor de verkeersveiligheid in de binnenstad?

Stel je voor, het regent en je hebt daardoor geen zin om naar buiten te gaan, dan is het ideaal om gebruik te maken van flitsbezorgdiensten. Via de apps van Gorillas, Flink, Zapp of Getir kun je door snelle flitsbezorgers je boodschappen laten bezorgen, ook in het centrum van Utrecht. De naam flitsbezorger is ontstaan uit het feit dat je bestelling vaak binnen 10 minuten al voor de deur staat. Voor de consument is dat fijn, maar rijden de bezorgers daardoor niet te hard en roekeloos?

Flitsbezorgdiensten leveren producten op voornamelijk elektrische fietsen. Deze fietsen gaan op hun hardst 25 kilometer per uur, dat is 8 kilometer per uur harder dan een normale fiets. Op een elektrische fiets lever je ook een stuk minder inspanning, dus het bereiken van een hoge snelheid is een stuk makkelijker. Zeker als je binnen 10 minuten je bestelling met boodschappen moet afleveren.

In 2022 zijn er meer verkeersongevallen met slachtoffers geweest dan in de jaren ervoor, en de verwachting is dat het nog meer stijgt met veel elektrische fietsers als betrokkenen.

Vindt de Utrechtenaar dat de manier hoe flitsbezorgers rijden een gevaar is voor de verkeersveiligheid in de binnenstad? 

Over de auteur