Utrechtse horecaondernemers schieten niks op met, door het Kabinet ingestelde, prijsplafond

Utrechtse horecaondernemers schieten niks op met, door het Kabinet ingestelde, prijsplafond

foto; gemeente.nu

1 januari 2023 gaat het, door het Kabinet ingestelde, prijsplafond in. Het besluit werd gemaakt naar aanleiding van de stijgende energieprijzen. Onder de grens van energieverbruik van het prijsplafond krijgen huishoudens korting op hun energierekening. Weinig effectief voor horecabedrijven want hun energie verbruik loopt veel hoger op dan die van huishoudens.

Wat houdt het prijsplafond in?
Het prijsplafond dat in januari 2023 in gaat, stelt een maximaal verbruik waaronder huishoudens korting krijgen op hun energierekening. Tot een verbruik van 1.200 m3 aan gas en 2900 kWh aan elektriciteit per maand blijven huishoudens onder het prijsplafond. Onder dit plafond ontvangen zij korting op hun energierekening. Voor het deel dat boven het plafond komt betaalt een huishouden gewoon de hogere marktprijs van diens energiemaatschappij.

Cijfers
Waarom is het prijsplafond nu nodig?
Vorig jaar augustus betaalde elk huishouden gemiddeld 0.95 eurocent per m3 aan gas en 0.25 eurocent per kWh aan energie. Dit jaar augustus ging het om 1.45 euro per m3 aan gas en 0.40 eurocent per kWh. De tarieven zijn gestegen en dat maakt Nederlanders onzeker en onrustig. Om die onzekerheid weg te nemen stelt het Kabinet dus per 1 januari het prijsplafond in. Overeenkomstig met de cijfers van Milieu Centraal blijkt het plafond voor gemiddelde huishoudens een haalbaar doel. Milieu Centraal hanteert een gemiddeld gebruik van 1.169m3 gas en 2479 kWh elektriciteit per huishouden. Voor horecabedrijven, die veel meer verbruiken dan het gemiddelde huishouden, is het prijsplafond echter helemaal niet realistisch.

TEK-regeling 
De R
ijksdienst voor Ondernemend Nederland legde onlangs de TEK-regeling op tafel, ook wel de Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb. De TEK biedt een tijdelijke tegemoetkoming voor mkb-ondernemingen waarvan de energiekosten een relatief groot deel uitmaken van de van de totale kosten. 12,5 procent om precies te zijn. De regeling gaat echter niet eerder dan april 2023 open en zal niet voor alle ondernemers voldoende passen. Jeanne Kroon, KHN-afdeling Utrecht; ‘90% van de leden van KHN kan niet voldoen aan de criteria voor de TEK-regeling aangezien zij minder dan 12,5 procent van hun omzet kwijt zijn aan energielasten. Zij krijgen dus geen tegemoetkoming van de Overheid en dat is zorgelijk. Onze oproep aan de Tweede Kamer is dan ook om de criteria voor de TEK-regeling te verruimen.’

Verduurzamen
Overheidssteun of niet, het wordt voor horecaondernemingen steeds noodzakelijker om te verduurzamen. Circulair en duurzaam restaurant The Green House in Utrecht neemt hierin al langer haar verantwoordelijkheid. Het restaurant ontstond vijf jaar geleden in een samenwerking tussen ontwikkelaars Strukton, Ballast Nedam en Albron. In hartje Utrecht tussen het centraal station en de jaarbeurs vindt The Green House haar bestemming. Verschillende factoren maken het mogelijk dat het restaurant meer energie op wekt dan dat het verbruikt. Het gehele dak is bijvoorbeeld bedekt met zonnepanelen en voor het bevloeien van haar eigen urban farm heeft The Green House een reservoir met regenwater dat steeds hergebruikt kan worden. ‘Duurzaam opereren is toch een sprong in het diepe nemen. Wat we voor ogen hadden was om een concept neer te zetten dat haalbaar en houdbaar is. Haalbaar wil zeggen dat je het iedere dag kan doen en houdbaar dat je daadwerkelijk in staat bent er geld aan over te houden’, aldus Ernest van de Voort, Conceptontwikkelaar Albron.

Stekkerloze keuken
Een van The Green House ambities waar horecabedrijven een voorbeeld aan kunnen nemen is de ‘stekkerloze keuken’. Het restaurant wil namelijk in de loop van de jaren een keuken realiseren die steeds minder energie verbruikt. Die stap zit hem al in de producten die de keuken door gaan. Peter Scholte executive Chef The Green House; ‘voor de pizza gebruiken we bijvoorbeeld een speltbloem, piadina. De speltbloem wordt stekker loos gemalen in de molen uit de keuken. Daarnaast is Piadina weer een gist loos deeg waardoor het niet in de koelkast bewaard hoeft te worden.’

Geen ruimte om te investeren
In tegenstelling tot The Green House, dat vijf jaar geleden haar concept startte, is er voor veel horeca ondernemers simpel weg geen ruimte om te investeren, meldt Kroon. Volgens Kroon is de realiteit voor elke MKB ondernemer vandaag de dag dat zij te maken krijgen met de stijging van inkoopkosten, het terugbetalen van uitgestelde belastingen en de huurindex. De grootste kopzorg, meldt zij, is energie; ‘De optelsom van de kosten geeft inzicht dat er bijna geen ruimte is om te investeren, terwijl dit zo nodig is op het gebied van verduurzamen.’

Compensatie
Ondanks de tegenslagen van nu, heeft de Utrechtste Horeca volgens Kroon de afgelopen periode zonder beperkingen kunnen exploiteren. Maandag 7 november maakte gemeente Utrecht een regeling tegemoetkoming energiekosten bekend. Kroon; ‘We zijn blij dat de gemeente meedenkt in de vorm van een compensatie.’ 

 

Over de auteur

Luna Potters

Luna Potters is woonachtig in Katwijk aan Zee en Journalistiek student aan de Hogeschool Utrecht. Al sinds klein duikt zij graag in de belevingswerelden van anderen door middel van het lezen en het schrijven van verhalen. Een luisterend oor zijn en mensen in contact brengen met hun emotionele kant is belangrijk voor Luna. "When someone shows you who they are believe them; the first time." - Maya Angelou