Nu ook tempel en moskee te bezoeken als toerist

Nu ook tempel en moskee te bezoeken als toerist

In 2023 is er veel gebeurd als het gaat om gebedshuizen, die zich ook openstellen als museum. Het project” grootste museum van Nederland “van museum Catharijne Convent is uitgebreid. Het project streeft ernaar dat gebedshuizen ook haar deuren openen als museum zijnde. De uitbreiding houdt in dat ze naast kerken en synagogen nu ook twee moskeeën en een tempel aan het project hebben toegevoegd. Zie datavisualisatie.

Niet alle gebedshuizen kunnen museum worden

Deze gebedshuizen, die deel uitmaken van het project, worden als museum waardig gezien. Aan de hand van een paar criteria wordt er gekeken naar gebedshuizen. Een paar voorbeelden van die criteria waar het museum Catharijne Convent op let zijn: mooie architectuur, rijke geschiedenis, bezienswaardige attributen en plaats van vestiging. Wanneer een gebedshuis aan deze criteria voldoet en het gebedshuis wil ook partner worden, dan gaan de twee partijen gezamenlijk te werk qua het opzetten van een kijkkaart en een audiovisuele rondleiding.

De eerste tempel in het project: de Soefi tempel. 

Op bezoek bij de enige tempel van Nederland, die haar deuren ook opent als museum zijnde genaamd: de Universel. Een Soefi tempel. De Soefi tempel, die nu partner is van het project, opent nu elke week een paar dagen haar deuren voor bezoekers, die het gebouw willen bezichtigen. Frank van Leer is vrijwilliger bij de Soefi tempel. Hij is bestuurslid communicatie en woordvoerder als het gaat om het project” grootste museum van Nederland”. Een keer per maand stelt hij zich op als gastheer bij de tempel en leidt hij bezoekers rond in het gebouw. Hieronder ziet u hoe dat eruit ziet.

Minidocumentaire “De enige tempel in Nederland open als museum “:

De eerste moskee in het project: de Yunus Emre moskee.

Naast dat een tempel voor het eerst meedoet aan het project, is ook in 2023 de moskee voor het eerst toegetreden bij het project. Tot nu toe is er nog een moskee bij gekomen. Maar de eerste moskee was de Yunus Emre moskee in Almelo. De woordvoerder en voorzitter van deze moskee Sengun Turkeri is net als Frank van Leer bij de tempel positief over het project.

Visie en streven 

Gezien de reacties van de woordvoerders van beide gebedshuizen, die sinds afgelopen jaar partner zijn van museum Catharijne convent, ging het vooral over de voordelen van het zijn van een museum. ” De bestaanszekerheid wordt groter “, aldus Sengun Turkeri, voorzitter Yunus Emre moskee Almelo. De projectleider van het project “Grootste museum van Nederland” geeft hierover meer toelichting, zie interview hieronder.

Simone Regouin, projectleider en woordvoerder project: Grootste museum van Nederland:

Foto reportage

De Ulu moskee in Utrecht                                  De Soefi Tempel in Katwijk

Over de auteur

meric Yener

Meric Yener is de naam, student Journalistiek aan de hogeschool in Utrecht. Hier doe ik op het moment ervaring op in het schrijven van artikelen, het opzetten van interviews en het maken van filmpjes. Van mij zijn kwalitatieve items te verwachten. Ik ben zelfstandig inzetbaar, maar kan ook overweg in teamverband. Nieuwsgierig in mijn vak ben ik constant bezig om mijzelf te overtreffen, doormiddel van het maken van nieuwe dingen. Momenteel actief in de steden Nieuwegein en IJsselstein.