“NBA Draft 2024: kans op Nederlandse sterren en terugblik op de beste Draft-Class van de afgelopen 20 Jaar”

“NBA Draft 2024: kans op Nederlandse sterren en terugblik op de beste Draft-Class van de afgelopen 20 Jaar”

De NBA-draft van 2024 zou voor de Nederlandse basketbalfans nog wel eens een hele mooie kunnen worden. Het zou namelijk kunnen gebeuren dat er voor het eerst in meer dan 12 jaar weer Nederlanders in de NBA spelen. De Nederlanders, Jesse Edwards, spelend voor de Universiteit van West-Virginia en David N’Guessan, die speelt voor Kansas State University kunnen zich dit jaar aanmelden voor de draft.

Voor ons Nederlanders dus een draft met een mooi vooruitzicht. Maar als we terug gaan kijken naar de afgelopen 20 jaar, wat is dan nu eigenlijk de beste draft-class?  

De NBA-draft

De NBA-draft is het evenement waarbij NBA-teams de kans krijgen om jonge spelers afkomstig uit universiteiten of buitenlandse competities te kiezen, die zichzelf hebben gekwalificeerd (onder bepaalde voorwaarden) om professioneel basketbal te spelen. Het kiezen gaat in volgorde en die volgorde wordt bepaald door de prestaties van de teams in het afgelopen seizoen. Zo heeft het team dat het slechts gepresteerd heeft de grootste kans op de eerste “pick”.

De uiteindelijke volgorde wordt bepaald in de “Draft Lottery”, die een maand eerder in mei is. Alle spelers die dat jaar in de draft gekozen worden, worden een draft-class genoemd.

De statistieken

Om te bepalen wat nu de beste draft-class van de afgelopen 20 jaar is, kan er gekeken worden naar een aantal belangrijke statistieken

Hier is duidelijk te zien dat de class van 2018 het meeste punten gemiddeld per wedstrijd maakt, de class van 2014 de meeste rebounds en de class van 2009 geeft de meeste assist.

Nu gaat het niet alleen maar over hoeveel er gescoord wordt en hoeveel assists er worden gegeven, maar er moet natuurlijk ook gewonnen worden.

2003 kent duidelijk de meeste kampioenen en heeft ook de meeste kampioenschappen in totaal behaalt.

Als laatste kan er gekeken worden naar het aantal All-stars per draft-class en naar de All-NBA teams die aan het einde van ieder seizoen bekend worden gemaakt.

De classes van 2008 en 2011 hebben de meeste All-NBA’ers en uit de class van 2003 zijn de meeste All-stars gekomen.

Tijd

Volgens John Quid, NBA-commentator voor ESPN, speelt vooral de tijd een grote rol bij het bepalen van de beste Draft-class. “Zo heb je bijvoorbeeld de class van 2014, waar spelers als Nikola Jokic en Joël Embiid in zitten. Die gaan waarschijnlijk de komende jaren ook wel wat ringen pakken, dus dat moet je ook in je achterhoofd houden.”

“Als je puur naar de statistieken kijkt, Ja, dan is 2003 de beste. Maar er zijn de afgelopen jaren echt een paar hele sterke drafts geweest, met het potentieel om nog beter te worden.

Nederlanders in de NBA?

Maar zien we in deze draft ook een Nederlander geselecteerd worden? Volgens Quid is voor Jesse Edwards en David N’Guessan de Summer League, het toernooi in het voorprogramma waarbij teams jonge spelers testen, een beter alternatief. “Als je in de draft gepickt wordt, mag je alleen onderhandelen over je contract bij het team dat jou gekozen heeft. Als je dus niet gedraft wordt, kun je daarna met alle andere teams nog onderhandelen en kunnen ze je vragen voor de Summer League. Ik denk dat die voor ons heel interessant gaat worden.”

Data verantwoording

De statistieken en gegevens die worden gepresenteerd in dit artikel zijn afkomstig van twee betrouwbare bronnen: de officiële NBA-website (www.nba.com) en basketbal-reference.com. Deze websites staan bekend om hun uitgebreide en nauwkeurige verzameling van NBA-statistieken en historische gegevens. Ook zijn deze cijfers allemaal actueel, aangezien deze per maand worden bij gewerkt.
Daarnaast zijn de bevindingen en analyses van dit artikel voorgelegd aan John Quid, basketbalpresentator bij ESPN. Als ervaren NBA-commentator heeft Quid waardevolle inzichten en expertise op het gebied van professioneel basketbal, wat heeft bijgedragen aan de kwaliteit en betrouwbaarheid van de gepresenteerde informatie.

Over de auteur

Jens Meester

Hoi, leuk dat je even mijn bio checkt! Mijn naam is Jens Meester, ik ben achttien jaar jong en kom uit het o zo mooie Hoorn. Ik speel basketbal en doe dit in de landelijke u22 competitie. In mijn vrije tijd ben ik vooral veel bezig met muziek en speel ook verschillende instrumenten. In mijn stukken hoop ik altijd het meest interessante nieuws naar voren te brengen en doe dit voornamelijk in de omgeving van Hoorn maar ook zeker over andere steden in de buurt!