Het aantal gehuwde mensen per jaar blijft dalen, terwijl het aantal gescheiden mensen toeneemt

Het aantal gehuwde mensen per jaar blijft dalen, terwijl het aantal gescheiden mensen toeneemt

Sinds 2009 trouwen er in Nederland steeds minder mensen en neemt het aantal gescheiden mensen ook toe, blijkt uit cijfers van het CBS. De nieuwste cijfers van 2021 komen uit begin januari. Trouwambtenaar Wietske Brouwer merkt in haar werk ook dat het aantal huwelijken per jaar afloopt, alleen linkt zij nog meer aan corona. 

Gehuwde mensen in Nederland

Het aantal huwelijken en gehuwde mensen daalt jaarlijks. Waar in 2009 nog 50,7% van de Nederlandse bevolking boven de vijftien jaar getrouwd was, is dat in 2021 nog maar 45,2%. Deze dalende lijn is evenredig dalend en bevat geen pieken en dalen. Ook in corona daalde deze lijn geleidelijk. Wietske Brouwer vertelt dat zij: “sinds corona minder huwelijken heeft gesloten, ook konden de feesten niet doorgaan of waren ze met minder mensen.” Zij werkt als trouwambtenaar in Oegstgeest en de huwelijken die daar gehouden worden zijn verdeeld over meerdere trouwambtenaren. Dit komt doordat niet iedere trouwambtenaar evenveel uren werkt.

Volgens het CBS kiezen steeds meer mensen voor ongehuwd blijven of geregistreerd partnerschap. Vooral onder mensen tussen de twintig en dertig neemt het aantal huwelijken af. Door de nieuwe generaties wonen steeds meer mensen eerst ongehuwd samen voordat ze ervoor kiezen om te trouwen, geregistreerd partnerschap of niet. 

Uit een rapport van CBS en NIDI uit mei 2021 trouwen mensen pas als het financieel goed gaat. Het is ook zo dat mensen die niet getrouwd zijn maar wel samenwonen sneller uit elkaar gaan als het financieel slecht gaat. Onderzoekers verwachten eind 2021 wel een snellere daling te zien door de economische crisis die heerst momenteel. In 2008 daalde het aantal huwelijken sneller door de crisis die financieel toen speelde, want het aantal mensen die alleen nog samenwoonde gingen sneller uit elkaar door geldzorgen.

[embed]https://public.flourish.studio/visualisation/7818169/[/embed]

Gescheiden mensen in Nederland 

Het aantal gescheiden mensen neemt elk jaar langzaam toe. Waar het aantal gescheiden mensen in 2009 nog maar 7,8%, terwijl het begin 2021 al 9,3% was. Dit lijkt een klein aantal, maar als je kijkt naar de hoeveelheid mensen die boven de vijftien jaar zijn in Nederland zijn het er toch vrij veel. Wietske Brouwer merkt zelf in haar omgeving niet dat er meer gescheiden wordt dan normaal, maar zij vertelt dat zij niet te horen krijgt als mensen scheiden nadat zij het huwelijk heeft voltrokken. “Ik ben daar wel af en toe nieuwsgierig naar hoeveel mensen na een aantal jaar dan nog bij elkaar zijn”, licht zij toe. 

Vereniging van Familierechtadvocaten en scheidingsmediators (vFAS) ging ervan uit dat er een piek zou komen in het aantal gescheiden mensen, alleen bleef het aantal gescheiden mensen in 2020 en 2021 gelijk. De piek bleef dus uit, in 2019 was het aantal 9,2% en in 2020 en 2021 was het aantal 9,3%. Het neemt dus wel nog steeds langzaam toe, maar niet met pieken en dalen. 

Verantwoording data: 

De datasets die ik gebruikt zijn van CBS StatLine. Ik heb twee datasets gebruikt namelijk: Burgerlijke Staat en Scheiden. Hierin heb ik gefilterd op jaren, aantal gescheiden mensen en gehuwde mensen. De jaren die ik gebruikt hebt zijn 2009 tot en met 2021. Ik heb ze in procenten laten staan, omdat het me niet lukte om ze om te zetten.

Over de auteur