De kloof tussen jongeren

De kloof tussen jongeren

Terwijl ik mijn vinger over mijn beeldscherm haal ontgrendelt het scherm. Om mijn verveling te verminderen besluit ik maar weer eens wat te swipen door de dating apps. Te jong, te oud, te ver weg, altijd is er wel een reden om de jongens naar links te swipen en door te kijken naar de volgende. Met mijn gedachten raak ik verzonken terwijl ik doelloos verder blijf swipen, totdat ik uit mijn gedachte wordt gehaald bij het zien van een bekende jongen; een klant van mijn werk. Ik besluit de stoute schoenen aan te trekken en veeg voor de verandering niet naar links, maar naar rechts. Dat was het begin van een van mijn date avonturen dankzij de welbekende dating apps.

Het lijkt tegenwoordig wel alsof jongeren niet zonder dating apps meer kunnen. Het is dé plek om je potentiële relatiemateriaal op te zien duiken. Je kunt oordelen op uiterlijk, waardoor de eerste klik er meteen is, maar toch zorgt dat ook voor lastige situaties. Is de persoon wel wie hij/zij zegt te zijn? Hoe staat die persoon in het leven? Allemaal vragen waar je langzaam achter komt als je elkaar beter leert kennen.

Zo gebeurde dat ook bij mij met mijn nieuwe match. Een lange tijd ging voorbij, terwijl we bleven chatten en elkaar op mijn werk zagen. Toen ik erachter kwam op welke politieke partij Arnoud had gestemd viel bij mij het kwartje en ontdekte ik dat hij een christelijke opvoeding heeft gehad. Dat is natuurlijk geen probleem, maar wel een groot punt aangezien ik totaal niet christelijk ben opgevoed. Maandenlang contact dat zo goed ging en ineens leek het datingproces te stoppen. Gedachtes schoten op dat moment door mijn hoofd ´Maar waarom kwam ik hem dan op een normale dating app tegen?’ ‘Wat betekent dit voor ons?’ ‘Had ik dit eerder kunnen weten?’.

Sinds de Verlichting is er steeds duidelijker een verschil te zien tussen de kerk en de staat in Nederland. De kerk oefent dan ook geen invloed uit op het besturen van Nederland. Je zou zeggen dat Nederland een seculiere staat is, maar toch is dit niet het geval, dat komt doordat het geloof, boven verwachting, toch nog vaak terugkomt in het dagelijks leven. Denk bijvoorbeeld aan scholen, maar ook aan politieke partijen, zoals het CDA, de ChristenUnie en de SGP. De ideeën van deze partijen zijn vaak conservatief, terwijl het overgrote deel van de Nederlandse jongeren voor vooruitgang is. Het is daarom ook niet gek om te concluderen dat het geloof nog steeds een minder grote rol aan het spelen is. Uit cijfers van het CBS blijkt dat het aantal gelovigen in Nederland nog altijd aan het dalen is. Als er gekeken wordt naar de 15 tot 25-jarigen is er een totaal van 22,7% christelijk in 2019. Dat staat tegenover het totaal van 34,9% van de gehele Nederlandse bevolking. In 2011 rekende zich 54% van de Nederlandse bevolking zich tot een kerkelijk gezindte, tegenover 48% in 2018. Dit zorgt ervoor dat er langzaamaan steeds minder christelijke invloed in Nederland komt en de ‘verschillende’ werelden steeds verder uit elkaar gaan lopen. 36,7% van de jongeren tussen de 15 en 25 jaar geeft in 2020 aan dat zij vertrouwen hebben in de kerk.

Terwijl de zon langs mijn gordijn naar binnen schijnt word ik rustig wakker. Ik draai me om en ik pak mijn telefoon en kijk door mijn appjes. Als ik een appje van hem zie, verschijnt er een glimlach op mijn gezicht, terwijl ik mijn vingers over de letters laat glijden en mijn berichtje verzendt zie ik dat er maar een vinkje te zien is. Dan bedenk ik me dat Arnoud op dat moment in de kerk zit. Al zo vaak hebben we gesprekken gehad over de invulling van onze zondagen. Zondag is de dag dat ik even lekker uit kan slapen en de dingen kan doen waar ik de rest van de week geen tijd voor had. Een keer naar de winkels of wat drinken met vriendinnen, heerlijk vind ik dat die zondagen. Daar lopen onze meningen dan ook wel uiteen. De zondag is voor Arnoud nog steeds een heilige dag, hij zou zijn leven dan ook niet voor zich zien zonder de zondagsrust; naar de kerk en met het gezin samen zijn. Ik leg mijn telefoon weer weg en draai me nog even om, ik probeer me in te beelden hoe het nu voor hem is, maar dat gaat moeizaam.

De Bijbel, iedere christen kent hem van binnen en buiten en probeert zo goed mogelijk naar God zijn woord te leven. De 10 geboden, of woorden van God, zoals zij deze noemen helpen hen om op het rechte pad te blijven en beseffen wat belangrijk voor hen is. Op nummer 4 staat: ‘Houd de sabbat in ere’, dit staat in verband met de zondagsrust die voor christenen zo belangrijk is. Terwijl christelijke mensen proberen vast te houden aan de traditie van de zondagsrust, openen bijvoorbeeld steeds meer winkels hun deuren op de zondagen. Brancheorganisatie Detailhandel heeft uitgezocht dat in 2018 68% van de gemeenten koopzondagen heeft, terwijl dit in 2016 nog maar 60% was. Daarin valt vooral op dat ook de gemeenten in de Biblebelt steeds vaker koopzondagen in de gemeente toestaan.
Het 5e woord van God is: ‘Toon eerbied voor uw vader en moeder. In de ‘moderne’ samenleving zijn er steeds vaker ruzies en problemen terug te vinden tussen jongeren en hun ouders, terwijl christelijke jongeren proberen te vermijden om tegen hun ouders in te gaan.
Volgens het Nederlands Jeugdinstituut blijkt uit cijfers dat 50% van de jongeren in 2017 aangeeft geslachtsgemeenschap te hebben gehad op 18,6-jarige leeftijd. Dit terwijl christelijke jongeren aangeven dat 60% van hen nog geen geslachtsgemeenschap heeft gehad voor het huwelijk. Dit komt voort uit de Bijbel waarin geschreven staat dat God seks heeft bedacht voor het huwelijk tussen de man en vrouw, het lichaam zou na de eerste keer seks één worden.

Maar ik ging toch ook naar een gelovige bassischool school? Dat argument heb ik al zo vaak in het gesprek genoemd als we weer een discussie hadden over het verschil van onze achtergrond. De ochtend starten met een bijbel verhaal en bezig zijn met alle christelijke feestdagen is voor hem nog steeds niet genoeg. Volgens Arnoud zijn er nog steeds gradaties en dat is maar goed ook, want anders zouden ongelovige kinderen de gelovige kinderen aan het twijfelen brengen. Ik vond het op dat moment wel heftig om te horen dat ik als een ‘gevaar’ gezien wordt, omdat ik anders denk. Een tijdje terug hadden we een discussie over scholen en geloof. Ik gaf aan dat ik het eigenlijk best jammer vind dat ik in de klas zat met ongelovige leerlingen, omdat je op die manier altijd in je eigen bubbel blijft zitten. Datzelfde beeld heb ik andersom ook dat zij in hun bubbel blijven leven. Toch gaf Arnoud aan dat hij het daar niet mee eens is, omdat het op deze manier veel makkelijker is. Islamitische scholen daarentegen zouden er niet moeten zijn, omdat zij wel moeten mengen met de ongelovige mensen. De reden waarom Arnoud dat vindt ben ik niet achter gekomen, maar dit was wel een discussie die weer niet uitgesproken werd.

Dominee van Dam legt uit dat geloof en opvoeding zo strikt met elkaar verweven zijn dat christelijke mensen proberen hun kinderen te beschermen tegen de buitenwereld. “Je ziet wel dat er ook steeds meer christelijke jongeren op openbare middelbare scholen zitten. Toch komen die jongeren vaak wel in een lastige situatie, zoals bijvoorbeeld liefdes die ontstaan.” Vanuit het godsdienstig perspectief is de scheiding van scholen helemaal zo slecht nog niet. “Op deze manier wordt het huidige geloof in stand gehouden. Als er gekeken wordt naar het aantal primaire scholen in Nederland waren er in het schooljaar van 2020/21 4610 ‘bijzondere’ scholen, tegenover het totaal van 6661. Een derde deel van basisscholen is dus niet op geloof gericht.

Niet gaan daten was de beste optie voor ons, maar toch won de nieuwsgierigheid van ons verstand. Al snel liepen we tegen wat flinke verschillen aan. Ja, als ik eerlijk ben denk ik dat trouwen de droom is van veel vrouwen, maar dat heeft hele andere redenen. Als ik een relatie met Arnoud aan zou gaan betekent dat een relatie zonder seksueel contact, want seks voor het huwelijk is iets dat hij niet ziet zitten. Daarvoor zou er eerst een verloving moeten komen, dan trouwen en dan uiteindelijk samenwonen. Ik mag het misschien niet zo zien, maar eigenlijk is het huwelijk gewoon nodig om een stap verder te gaan in het leven. Maar goed, dat grote verschil naast ons gelaten kwam er al gauw nog een probleem om de hoek kijken; zijn familie. Arnoud is de oudste van het gezin en zou het goede voorbeeld moeten geven door een relatie aan te gaan met een christelijk meisje.

“Voor mijn familie is het heel belangrijk dat ik thuiskom met een christelijk meisje, dat laat gelijk mijn dankbaarheid voor alles zien”, aldus Arnoud. Hij vertelt dat hij eigenlijk vanaf het eerste moment al twijfelde om te gaan daten, maar dacht dat het misschien wel zou kunnen om een relatie met een ongelovig meisje te krijgen. “Al wist ik natuurlijk wel beter. Vanaf het moment dat ik mijn ouders erover vertelde hebben ze geprobeerd om mij in te laten zien dat een christelijk meisje veel beter bij mij zou passen. Toen mijn opa overleed was een van de laatste dingen die hij tegen mij zei dat ik een relatie moet krijgen met een christelijk meisje. Dat zet je best aan het denken hoor.” Een serieuze relatie vinden op een gewone dating app was dan ook nooit zijn idee. Daarvoor gebruikt hij christelijke dating apps. “Veel mensen denken dat ik een relatie met een gelovig meisje wil, omdat mijn ouders dat zo willen, maar dat is niet zo. Ik denk ook dat dat voor mij het beste is, want hoe kan je anders elkaar versterken in het geloof? Dat is wat God zou willen.” Zijn houding hiertegenover is veranderd nadat zijn broertje besloten heeft om niet meer mee te gaan naar de kerk. “Hij heeft nu een relatie met een ongelovig meisje en gaat zo nu en dan mee naar de kerk, om mijn ouders een plezier te doen. Zelf vind ik het verdriet van mijn ouders zo lastig om aan te zien, dat hebben ze helemaal niet verdiend.”

Steeds meer kwam het besef dat een relatie wel heel moeilijk zou zijn. Nadat hij op vakantie ging is hij begonnen met nadenken en ontdekte hij dat God hem al die tijd al tekenen heeft gegeven dat hij moest stoppen. Bij terugkomst was Arnoud dan ook vastbesloten om het daten te beëindigen. Het gesprek dat we besloten het bij een vriendschap te houden viel dan ook niet mee. Al kan ik er nu achteraf gelukkig weer lachend op terug kijken. Want als ik een ding geleerd heb van deze date periode is dat het geloof niet zo simpel is als dat het lijkt.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.