Weet jij waar je kleding vandaan komt?

Weet jij waar je kleding vandaan komt?

Bron: Clean Clothes Campaign

[embed]https://youtu.be/sfnIy-0uvp8[/embed]

Het ongeval in Rana Plaza is een belangrijk keerpunt geweest in de kledingindustrie. Rana Plaza is wereldwijd in het nieuws gekomen, hierdoor is Fashion Revolution Day ontstaan. Dit werd opgericht door kledingontwerpers Carry Somers en Orsola de Castro. Ze hadden het doel de mode-industrie te hervormen en de consument bewust te maken waar hun kleding vandaan komt.

Naar aanleiding van het ongeval tekenden H&M, Primark, Zara, C&A en 216 andere kledingketens het Accord on Fire and Building Safety in Bangladesh en beloofden hiermee hun kledingfabrieken kenbaar te maken en te verbeteren. Een ander initiatief was Alliance for Bangladesh Worker Safety Hiermee maakten ze plannen om de arbeidsomstandigheden van de kledingarbeiders te verbeteren. Door deze initiatieven zijn veel fabrieken verbeterd en de kledingketens transparanter geworden over hun fabrieken.

Echter zijn er veel fabrieken die in de schaduw werken. Wanneer de vaste fabrieken tijd en ruimte tekortkomen, besteden ze hun werk uit aan andere fabrieken. Deze fabrieken zijn illegaal en hebben nog gevaarlijkere arbeidsomstandigheden. Omdat de kledingketens niet weten dat veel van hun kledingproducties verder uitbesteed worden, is het onmogelijk om deze fabrieken te traceren.

In de jaren na Rana Plaza kwamen er steeds meer vakbonden die opkwamen voor de arbeidsrechten van de kledingarbeiders. Eind 2016 besloten ze samen met tien duizenden arbeiders de straat op te gaan in Ashulia, Bangladesh en een week niet te werken in de fabrieken. Tientallen mensen werden door de politie en fabriekseigenaren mishandeld, gearresteerd en gevangengezet. Meer dan 1.500 kledingarbeiders zijn ontslagen omdat ze meededen met het protest. Dit zorgde voor veel protesten over de hele wereld. De Europese Commissie heeft uiteindelijk een brief gestuurd naar de regering van Bangladesh, waarin ze dreigden de handelsvoorwaarden in te trekken als de regering niets zou veranderen aan de fundamentele mensenrechten in het land. Hier heeft de regering uiteindelijk nooit op gereageerd. Dit laat zien dat er nog een lange weg te gaan is om de arbeidsomstandigheden van de kledingarbeiders te verbeteren.

Over de auteur

Loes Ansen

Loes Ansen (21) is een enthousiaste derdejaars studente aan de School voor Journalistiek. Naast haar passie voor filmen en editten, is schrijven ook iets wat ze met veel liefde doet. Met een brede interesse in cultuur, mode en lifestyle, weet ze altijd wel weer iets om het over te hebben. Wanneer Loes niet aan het werk is, kun je haar op verschillende plekken vinden, maar altijd omringt met gezellige mensen. Ze is te bereiken via loesansen [at] hotmail.com of op Linkedin https://www.linkedin.com/in/loesansen/.