Retourtje wereldtoneel

Retourtje wereldtoneel

“Wees blij dat we op het wereldtoneel aanwezig zijn.” Het zijn de woorden van onze premier. Afgelopen oktober was dit zijn antwoord op de vraag waarom onze bewindslieden toch nog zoveel met het vliegtuig reizen. Hallo, en klimaatverandering dan? Daar dragen we allemaal ons steentje aan bij.

In de winter lekker met de familie op de ski’s naar Val Thorens. In de zomer met het gezin naar dat leuke all-inclusive resort aan de Spaanse kust. Een citytripje naar New York, moet kunnen. En dat mannenweekend? Pakken we toch gewoon het vliegtuig naar Londen!

Hoort u dat? Het klimaat gilt het uit. Kappen dus. Nee, niet nog meer bomen. Kappen met vliegen! Dat staat ons te doen. Zo moeilijk is het allemaal niet, want u mag heus nog wel op vakantie hoor. Alleen niet met het vliegtuig. U kunt gerust met de auto. Of nee, wacht, dat is ook niet heel duurzaam. Op de fiets of lopend dan? Dan zijn je vakantiedagen op tegen de tijd dat je eindelijk met je biertje op een terras aan de Costa Brava zit.

Ah, gelukkig is daar de trein. Daar gaat het hart van de gemiddelde minder-vliegen-lobbyist spontaan sneller van kloppen. Heerlijk vervoermiddel. Er passen een hoop mensen in één exemplaar, het is lekker duurzaam en relatief snel. Zeker vergeleken met de fiets. Wat dacht u van een weekendje Parijs ergens aan het einde van november? Laten we dat eens van dichtbij bekijken.

Wilt u eind november een weekendje naar Parijs, dan betaalt u voor een retourtje met het vliegtuig 160 euro. Met de trein kost hetzelfde retourtje op dezelfde data u 243 euro. Bovendien reist u dan tweede klas en vroeg in de ochtend. Tel daar drukke wagons, wachten op een koud perron en sjouwen met je koffer bij op en we bedanken vriendelijk.

En geef ons eens ongelijk in een tijd van financiële ellende door torenhoge gasprijzen en gierende inflatie. Een tijd waarin we juist op de centen letten, maar ook net opkrabbelen na de wereldwijde coronapandemie. We hebben wel wat vertier verdiend, maar dat vertier mag ons niet teveel kosten. 

Ons kabinet hamert er dus wel op: minder vliegen. Maar ondertussen pakken onze bewindslieden ook liever het vliegtuig. Premier Rutte en minister Hoekstra huurder zelfs meerdere malen een privéjet. Toe maar, dure uitstapjes en verre van duurzaam. 

Moet het volk minder vliegen, dan zit er niks anders op: de prijzen van ander vakantievervoer moeten naar beneden en onze regeringsleiders moeten het goede voorbeeld geven. Tot die tijd pak ook ik gewoon het vliegtuig. En voor wie daar commentaar op heeft, heb ik maar één reactie: wees blij dat ik op het wereldtoneel aanwezig ben.

Over de auteur

Willem Spork

Fotograaf en filmmaker. 📷 Mailen: info@willemspork.nl