De 50 meest beluisterde liedjes op Spotify

De 50 meest beluisterde liedjes op Spotify

Streamingsdienst Spotify

Muziek wordt tegenwoordig veel geluisterd op de streamingsdiensten. In vijftien jaar tijd heeft streamingsdienst Spotify een onmiskenbare positie bereikt in de markt van muziekconsumptie. Naast het streamen van muziek wordt ook de populariteit van een artiest gemeten op Spotify door middel van het aantal streams op liedjes. Bijvoorbeeld in de top 50 van meest beluisterde liedjes ooit op Spotify staan de liedjes met het hoogst aantal streams.

Spotify

Spotify is momenteel een van de grootste streamingsdiensten voor muziek in de wereld. Het platform heeft momenteel bijna 450 miljoen gebruikers. Door de miljoenen gebruikers heeft Spotify toegang tot gegevens over de gebruikers en het bijbehorende luistergedrag. Het streamen van muziek op Spotify geeft de mogelijkheid om data bij te houden van de best beluisterde artiesten, albums en liedjes. Ook gebruikers van Spotify kunnen sommige data bekijken op de streamingsdienst. Zo kan je op de pagina van wereldwijd bekende artiesten zien op welke plek ze staan in de lijst als meest beluisterde artiest op Spotify, hoeveel maandelijkse luisteraars de artiest heeft en achtergrondinformatie over de artiest.

Populariteit

Tegenwoordig wordt de populariteit van een artiest deels toegekend aan het aantal streams of views dat een artiest ontvangt op uitgebrachte muziek. Platformen als Youtube en Spotify spelen hier een cruciale rol in, omdat ze veel inzicht kunnen geven in gegevens en data over het consumptiegedrag van muziek online. Zo is hieronder te zien wat de meest gestreamde liedjes op Spotify ooit zijn. De lijst met data is afkomstig van Chartmasters.org die regelmatig de lijst update. De lijst bestaat uit vijftig verschillende liedjes met het totaal aantal meeste streams op Spotify. Let op: het zijn dus niet vijftig verschillende artiesten. Het zijn vijftig verschillende liedjes. Hoe groter het bolletje, hoe meer liedjes er van die artiest in de top 50 van de meest gestreamde liedjes staat.

Disclaimer: de data die verwerkt zijn in deze visualisatie zijn op 13 oktober 2022 gemeten. Het is een interactieve visualisatie. Ontdek meer door met de muis over de verschillende bolletjes te scrollen.

Toekomst

De dagelijkse streams verschillen per liedje en geven daarom toekomstige verschuivingen weer van de meest beluisterde liedjes. Zo heeft de koploper van de lijst Shape of You van Ed Sheeran dagelijks nog geen 900.000 streams, terwijl Blinding Lights van The Weeknd, de nummer twee in de lijst, dagelijks meer dan 1.6 miljoen streams heeft. Hierdoor neemt het totaal aantal streams op het liedje Blinding Lights sneller toe dan het aantal streams van het liedje Shape of You. Als dit verschil in het aantal dagelijkse streams zo blijft, zal The Weeknd uiteindelijk Ed Sheeran van de troon stoten met het liedje Blinding Lights.

Mischa is al jarenlang radio-dj. Hij vertelt wat hem opvalt aan de visualisatie en hij doet een voorspelling voor de toekomstige hits: “Het verbaast me niet. Ed Sheeran domineert al tien jaar lang de hitlijsten en het nummer Shape of You is een van de grootste hits aller tijden. The Weeknd is wat later opgekomen, maar die heeft een enorm snelle groei laten zien met zijn muziek. Toch zie ik ook namen voorbij komen waarvan ik niet wist dat ze zo hoog stonden zoals ‘Hozier’ en ‘Glass Animals’. Als je deze visualisatie over een paar jaar opnieuw ziet, denk ik dat de grote bolletjes er anders uit zien. Andere artiesten met Harry Styles op nummer 1 als grootste artiest.”

Over de auteur