Ook in 2022 weinig vrouwen in de Top 2000

Ook in 2022 weinig vrouwen in de Top 2000

Foto: Pexels

Elk jaar publiceert NPO Radio 2 de Top 2000 van dat jaar. Hierin worden de bij stemming tweeduizend populairst bevonden nummers aller tijden achter elkaar gedraaid. Jaarlijks kan aan het eind van het jaar door eenieder een volle week worden gestemd. Ook dit jaar stond Queen weer op de eerste plaats. Dat er een vrouw op de eerste plek zou eindigen was al niet te verwachten.

Uit data van de Top 2000 blijkt dat in de afgelopen zes jaar vrouwen vooralsnog erg in de minderheid zijn. “Dat verbaast me helemaal niks eigenlijk, is ook zo in lijn met de trend die we zien in andere ranglijsten. Neem maar eens een kijkje in de Quote 500 of het aantal vrouwen genomineerd voor Nederlandse literatuurprijzen,” zegt Harmke Koning, hoofdredacteur 3voor12 Noord-Holland.

Volgens koning komt dit omdat er vooralsnog veel over vrouwen wordt heen gekeken. “Ook wanneer ze geweldig werk verzetten, komt hier vaak het label vrouw aan te hangen in plaats van alleen: ‘Wat geweldig zeg!'” Volgens haar zorgt dit ervoor dat vrouwen nooit kunnen losbreken uit hun ‘hokje’. Daarbij vindt ze dat mannen gewoon over gerepresenteerd zijn in de muziekindustrie: “Daarom is het voor hen gewoon makkelijker om in een ranglijst te komen.”

Percentage afgenomen

Zo bestaat de Top 100 van de Top 2000 uit 2022 voor 88 procent uit man. Het jaar daarvoor was dit percentage 85 procent en hiermee is het aantal mannen in de top 100 dus toegenomen. Als je verder kijkt naar de dataset, blijkt het dat het percentage van het aantal vrouwen in de top 100 elk jaar blijft schommelen rond de 15 procent. Met 2018 als uitschieter. In dit jaar was maar 8 procent van alle artiesten in de top 100 een vrouw. Dat het percentage vrouwen in de top 100 is afgenomen in 2022, ten opzichte van 2021 komt volgens Koning door de hoeveelheid nieuw materiaal die in een jaar uitgebracht wordt. Zo zegt Koning dat het in dit geval komt, doordat er meer materiaal werd uitgebracht door mannen in 2022, wat dan vaker op de radio wordt gedraaid. De eerste vrouw in de lijst van dit jaar is Miss Montreal, net als in 2021. In 2022 stond ze op plek 38, terwijl ze in 2021 op plek 20 stond. Zo is ze in de ranglijst gedaald en ook is er geen nieuwe vrouwelijke artiest, die haar wist in te halen. “Dit is opvallend en hopelijk de laatste keer,” zegt Koning.

Zo hoopt Koning op meer vrouwen aan de top. Ze schat de kansen voor de toekomst dan ook rooskleurig in: “Ik gok dat dat wel goed komt, er zijn een hoop Nederlandse maar ook internationale vrouwelijke artiesten echt zulke toffe dingen aan het doen momenteel. En er is natuurlijk ook meer aandacht voor diversiteit binnen de muziekindustrie, laten we hopen dat dat wat oplevert.” Zo zou Koning graag vrouwelijke artiesten als Tessa Rose Jackson of Sarah Meth in de top 100 van de Top 2000 willen zien: “Niet alleen zij, maar honderden vrouwelijke artiesten zou ik willen zien. Er zijn zoveel vrouwen die hele vette muziek maken en daar mag meer oog voor komen.”

Dataverantwoording:
De data uit dit artikel komt van de website Top2000nl.com Van elk jaar (2017-2022) zijn de lijsten gedownload en geordend. Alle dubbele artiesten zijn er uit gehaald en de top 100 is van elk jaar geselecteerd. Vervolgens zijn de vrouwen en de mannen gescheiden en geselecteerd. Later is dit dus omgezet in een percentage. Op basis daar van is deze data ontstaan.
https://www.top2000nl.com/

Over de auteur

Julia Brouwer

Tweedejaars studente journalistiek, met passie voor maatschappelijke vraagstukken. Schrijft artikelen, maakt reportages en presenteert weleens wat. Ze blijft altijd objectief, is erg nieuwsgierig en altijd geïnteresseerd. Ze maakt ook een maandelijks jeugdjournaal voor basisscholen in Utrecht.