Nicki Minaj zorgt voor vrouwelijke boost, maar het is niet genoeg

Nicki Minaj zorgt voor vrouwelijke boost, maar het is niet genoeg

Photo-Illustration: The Cut;

Hiphop is nog altijd een mannenwereld. Sinds hiphop in de jaren zeventig als undergroundgenre in de Bronx begon, is het een van de populairste genres geworden. Door de jaren heen is het genre geëvolueerd, maar vooral in de jaren 2010 zijn muziekluisteraars getuige geweest van een verandering in de geschiedenis: De her opkomst van vrouwen in de hiphopscene.

Maar toch blijft het verschil tussen de mannen en vrouwen erg groot. Hoe heeft dit zich ontwikkeld sinds het jaar 2000?
Er zijn een aantal punten die opvallen. Wieke van Burken, muziekjournaliste ligt toe.

 

Nieuwe hiphopartiesten
Vanaf 2014/2015 is er zie dat er steeds meer hiphop nummers in de top 100 staan. Zowel bij de mannen als bij de vrouwen. Volgens van Burken zijn er nieuwe stromingen bij gekomen. ´´Het Hiphop genre bestaat pas 50 jaar en heeft sinds de 21ste eeuw een enorme boost gehad. Het is ontstaan in Amerika en is toen over komen waaien naar andere werelddelen. Door nieuwe technieken zijn artiesten minder beperkt. Zo zijn er nieuwe variaties van hiphop ontstaan. Chopped and Screwed, Ghettotech, HipHouse, UK-garage etc..

Hiphop is een belangrijke culturele kracht geweest, die niet alleen muziek heeft beïnvloed, maar ook mode, kunst en zelfs taal. De wortels ervan in de Afro-Amerikaanse en Latinx-gemeenschappen hebben bijgedragen aan de opkomst en mondiale aantrekkingskracht ervan.

Hiphop is een veelzijdig genre, dat verschillende stijlen en lyrische inhoud mogelijk maakt. Het kan sociale kwesties aankaarten, persoonlijke verhalen vertellen of zich richten op de feest- en clubcultuur, waardoor het herkenbaar wordt voor een breed publiek.

Hiphop evolueert voortdurend, waarbij artiesten grenzen verleggen en elementen uit verschillende muziekgenres integreren. Deze constante innovatie houdt het genre fris en aantrekkelijk.

De opkomst van internet en streamingdiensten hebben hiphop toegankelijker gemaakt voor een wereldwijd publiek. Opkomende artiesten kunnen hun muziek nu gemakkelijk met de wereld delen.

Hiphop is door de jaren heen geëvolueerd naar verschillende subgenres en stijlen. Dit is een groot factor geweest voor veel nieuwe artiesten.

Nicki Minaj

De naam Nicki minaj valt op. Haar doorbraak zorgt voor een stijging van het aantal vrouwelijke rapnummers in top 100. Ook staat zij in de top drie. Hoe komt dit? Waarom is zij zo succesvol?

´Nicki Minaj maakt muziek tussen rap en pop en spreekt daarmee een breed publiek aan. In haar houdt zij absoluut geen blad voor de mond.  Ze haalt uit naar andere rappers, gebruikt slimme woordspelingen. Dit heeft haar respect heeft opgeleverd. Ze is zelfverzekerd en charismatische persoonlijkheid maakt haar een opvallende figuur .
Ze laat vertelt in haar muziek dat je niet een man hoeft te zijn om relevant te zijn.

 

Corona-dip

De lockdown had een aanzienlijke impact op de muziekindustrie, inclusief hiphop. Het zorgden voor een afname van hiphopnummers in de top 100, zowel bij de mannen als bij de vrouwen.

De lockdowns zorgden ervoor dat artiesten bijna niet meer in de opnamestudio’s konden zijn. Wellicht dat het met verveling te maken heeft maar tijdens deze periode zijn andere muziekgenres heel populair geworden. Rock en country maken een ´comeback´. Artiesten gingen ook muziek maken die gerelateerd was aan de pandemie. Dit sprak veel mensen aan.

Dit heeft voor een tijdelijke pauze in de productie van nieuwe hiphopmuziek gezorgd.

Over de auteur