Opening Prinsjesfestival 2024

Opening Prinsjesfestival 2024

 Op woensdag 11 september is in Dudok Den Haag het Prinsjesfestival 2024 feestelijk van start gegaan met de uitreiking van de PrinsjesPrijs. Dit jaarlijkse evenement, dat voorafgaat aan Prinsjesdag, staat in het teken van de viering van de democratie. Het thema van dit jaar is ‘De staat en de straat – De menselijke maat in onze rechtsstaat’.

 

Het Prinsjesfestival richt zich elk jaar op een breed publiek, van politiek betrokkenen tot mensen die Den Haag bezoeken voor de sfeer. Op het festivalprogramma van dit jaar staan zowel informatieve als feestelijke activiteiten voor jong en oud, waaronder speciale evenementen voor scholieren en studenten. Jonah van den beukel, eventmanager bij het Prinsjesfestival vind het belangrijk dat we open met elkar over de democratie hebben, “Jou stem telt in Nederland en het is belangrijk om te weten op welke manier je invloed kan uitoefenen, door bijvoorbeeld te stemmen of deel te nemen aan een bepaalde raad. Daarom is het essentieel  om het gesprek over democratie aan te gaan, iets wat wij op dit festival ook aanbieden.” Op woensdag vond het eerste evenement van het programma plaats, de openingsceremonie.

Het hoogtepunt van de openingceremonie was de uitreiking van de PrinsjesPrijs. Deze prijs wordt sinds 2013 jaarlijks toegekend aan een politicus of bestuurder die volgens de jury de kernwaarden van de democratische rechtsstaat zichtbaar uitdraagt. Afgelopen Woensdag werd de prijs uitgereikt aan Hans Vijlbrief, de voormalige Staatssecretaris, voor zijn betrokkenheid bij de afhandeling van de aardbevingsschade in Groningen. De jury prees hem voor zijn oprechte inzet en empathie voor de slachtoffers. In zijn dankwoord sprak Vijlbrief de wens uit dat “luisteren naar de zachte stem” bijdraagt aan het herstel van vertrouwen tussen burger en overheid.

Naast de uitreiking van de PrinsjesPrijs zorgde de La Maquina percussion groep voor een muzikale start van de ceremonie. Ook droeg de Haagse stadsdichter Sjaak Kroes het PrinsjesGedicht 2024 voor. Na afloop was er gelegenheid voor de bezoekers om tijdens een borrel na te praten over democratie en het thema van het festival, in een gezellige en feestelijke sfeer.

 

Wil je weten wat het festival allemaal doet om jongeren te betrekken bij het gesprek over democratie? Kijk dan naar de onderstaande reportage van verslaggever Kiki Domacassé.

 

Over de auteur