Bevrijdingsfestival Utrecht gaat toch door ‘dit is echt fantastisch nieuws!’

Bevrijdingsfestival Utrecht gaat toch door ‘dit is echt fantastisch nieuws!’

Foto: Wikimedia - Nationaal Comité 4 en 5 mei, Bart Heemskerk

Het was een flinke tegenvaller voor de Utrechtse Jelle toen halverwege februari bekend werd gemaakt dat het Bevrijdingsfestival Utrecht moeite had met de financiën en daarom waarschijnlijk niet plaats zou vinden. De Utrechter hoefde niet lang te treuren, dertien dagen na het bericht werd bekend gemaakt dat het festival toch door zou kunnen gaan. Dankzij garantstelling van het K.F. Hein Fonds en Koninklijke Grolsch kon het muzikale feest op 5 mei definitief doorgaan. Jelle (19) is enthousiast festivalganger en groot fan van het Bevrijdingsfestival Utrecht, het nieuws dat één van zijn favorieten eerst niet en toen toch wel plaats zouden vinden sloeg voor hem in als een bom.

‘Elk jaar pak in minstens zes tot acht festivals mee, de gezellige sfeer onder de warme zon in combinatie met goede livemuziek zijn voor mij een ideaal moment van genieten. Het is een schitterende ervaring om met zoveel mensen samen je passie voor muziek te ervaren. Als geboren Utrechter was het bevrijdingsfestival in Utrecht mij al lang bekend voordat ik echt in die wereld terecht kwam. Mijn broer en zijn vrienden gingen er heen en lieten mij daar filmpjes van zien, de energie en het volume wat zo’n groep mensen kan produceren maakte mij daar zo enthousiast van!

De festivals waar ik kom zijn best verschillend in stijl en muziek, zelf merk ik dat de mensen die er komen echt verschillen, je hebt de echte fans van de muziek of het festival zelf. Die mensen gaan voor mijn gevoel vaker en leven ervoor om op die grote activiteiten te zijn. Op dagen als koningsdag, Pasen en 5 mei is het meestal een wat bredere groep. De bezoekers zijn dan wat minder die hard festivalgangers maar dat maakt voor de sfeer niet uit, zolang iedereen de nummers uit volle borst mee kan schreeuwen is het een feest. Zeker op 5 mei merk ik dat de sfeer altijd goed is. Het is meestal één van de eerste grote events voordat het los kan gaan in de zomer, festivals in die periode noemt een goede vriend van mij dan ook warmlopen voor het seizoen.

Als je hard werkt en het hele jaar door geld apart zet met het idee dat je dit uit kan geven op een enorm feest, is het een vervelende klap in je smoel om te horen dat het niet door kan gaan. Iemand stuurde mij het bericht door toen ik op mijn werk stond, het is niet dat je in tranen uitbarst, maar wel enorm balen. Ik kijk echt uit naar de festivals die ik bezoek, ik kies ze namelijk specifiek uit om het speciaal te houden. Wanneer ik elke week zou gaan ben ik bang dat het gewoon wordt en dat het gevoel weg is. Als je dan hoort dat door zo een stomme reden je feest in het water valt is dat een behoorlijke domper. Nu ik het zo zeg klinkt het ook best knullig. Er zijn zoveel ergere dingen in de wereld aan de gang, maar als je er de hele winter naar uit kijkt mag je denk ik toch wel even goed geïrriteerd zijn.

Dat zo’n feest niet doorgaat is vervelend, maar ik zet mij daar wel makkelijk overheen. Het is wat het is en je kan er zelf niets aan doen, ik heb helaas geen vijftigduizend euro liggen. Gelukkig hadden de bedrijven dat wel. Die mensen hebben gewoon ingegrepen en het festival gered. Dan ben je echt een topper die goede marketing snapt hoor. Een vriend van mij stuurde het hele nieuwsbericht in onze groepsapp, ik heb het niet gelezen. Alleen de kop was al voldoende. Ik was zo ontzettend blij, als reactie stuurde ik een gesproken, nou ja eerder geschreeuwd bericht terug: ‘Dit is echt fantastisch nieuws!’ Het uitzicht dat ik straks lekker met een biertje kan genieten van muziek en vrolijke mensen is een heerlijk toekomstbeeld om naar uit te kijken.’

Over de auteur

Stephen van de Loo

Mijn naam is Stephen van de Loo (18) Ik studeer sinds 2021 aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Hiernaast werk ik in de horeca en speel ik hockey. Ik ben breed georiënteerd met kunst en cultuur als voornaamste interesse.