Wees goed voorbereid als je op wintersport gaat

Wees goed voorbereid als je op wintersport gaat

Tekst: Caitlin de Lang

Lage Weide – Het wintersportseizoen is weer begonnen. Veel families en vriendengroepen trekken eropuit om in het buitenland van de sneeuw te genieten. Maar het is niet altijd genieten. Tijdens het wintersporten ligt altijd het gevaar van ongelukken op de loer.

Volgens Het Oranje Kruis staan skiën en snowboarden op de vierde plek van sporten die de meeste blessures veroorzaken. Uit cijfers blijkt dat een op de zeventien wintersporters een blessure oploopt. Veel voorkomende blessures die wintersporters oplopen zijn verdraaide knieën, hoofdletsel en botbreuken.

Daniël Schinkel, skileraar bij SnowSportCenter Utrecht, denkt wel te weten hoe het komt dat er veel ongelukken gebeuren tijdens de wintersport: “Skiën doen we over het algemeen maar één keer per jaar. Dan gaan er bepaalde vaardigheden verloren. Het is een sport waarbij zeer veel variabelen meespelen zoals sneeuwomstandigheden, drukte op de piste en weersomstandigheden. Dit maakt dat het een zeer uitdagende sport is.”

Voorbereiding is wat Daniël betreft erg belangrijk als je op wintersport gaat. “Het is altijd zeer verstandig om voorafgaand aan je wintersport te trainen. Training om in ieder geval de techniek optimaal te hebben, zorgt ervoor dat je veilig met variabelen als sneeuwomstandigheden en drukte op de piste kan omgaan. Training op de rolbaan is puur techniek en uithoudingsvermogen en daardoor ideaal als voorbereiding,” vertelt hij.

Ook voor gevorderden kan het handig zijn om af en toe indoor te oefenen vertelt Daniël: “Vaak zijn gevorderden al jarenlang zonder les aan het wintersporten en dan sluipen er fouten in de techniek. Ook verandert het materiaal en de beweging van het skiën door de jaren heen door innovatie en kennisvergroting met betrekking tot bewegen. Door te blijven trainen blijf je bij met de ontwikkelingen.”

Over de auteur

Caitlin de Lang

Mijn naam is Caitlin de Lang. Het allerleukste aan de journalistiek vind ik het vertellen van de verhalen van anderen. Iedereen heeft namelijk een eigen verhaal. Verder vind ik onderzoeksjournalistiek erg interessant, maar goede muziekjournalistiek weet mij ook te boeien.