‘Ik heb me sowieso nooit onveilig gevoeld’

‘Ik heb me sowieso nooit onveilig gevoeld’

Foto door Thijs Kroon

Tekst door Tijmen Zwierstra

Bewoners en ondernemers van Utrecht West hebben in 2017 een visie naar de gemeente gestuurd met de wensen om voor verbetering te zorgen wat betreft de veiligheid in de Kanaalstraat en de Damstraat. In werkelijkheid zijn er nog problemen, zo is te zien op het Instagramaccount van de wijkagenten dat er geregeld gezocht wordt naar drugdealers. Hoe zit het nu echt in de wijk?

In de visie die naar de gemeente is gestuurd willen bewoners en ondernemers graag de problemen met hangjongeren en drugsoverlast oplossen. Hierin is te lezen dat bewoners en ondernemers van de buurt vinden dat de toezichthouding en politiewerk minimaal moet worden doorgezet. Ook willen ze cameratoezicht, handhaving op strafbare feiten, persoons- en groepsgerichte aanpak en specifieke handhavingsacties op actuele overlast. Ondanks dat er nog geregeld sprake is van hangjongeren en drugsoverlast, is er een duidelijke verbetering geweest volgens Lina, winkelier in de Kanaalstraat: ‘Afgelopen half jaar heb ik meer politie en wijkagenten gespot. Ook is er tegenwoordig een groepsapp van de buurt met een wijkagent, waarin geappt wordt als er wat speelt in de straat, zoals dubbel parkeren.

Op de vraag of Lina zich ooit onveilig heeft gevoeld zegt ze: ‘Ik heb me sowieso nooit onveilig gevoeld.’ Er gebeurt zo af en toe wel is een wat, zo is te vinden op Instagram. Er worden getuigen van een vechtpartij gezocht in de buurt van de Damstraat en de Kanaalstraat. Daarop zegt Lina: ‘Er is natuurlijk wel is ruzie op straat, maar dat heb je in elke wijk wel.’ Er wordt niet alleen maar negatief nieuws gedeeld, zo werd er ook op de pagina van de wijkagenten uit Lombok gemeld dat er een dealer was aangehouden.


Audio-interview door Thijs Kroon met winkelier Morty die al 22 jaar in Lombok woont:


Tekst: Tijmen Zwierstra

Audio, foto’s en upload: Thijs Kroon

Over de auteur

Thijs Kroon

Ik ben Thijs Kroon (19) en schrijf artikelen en maak reportages voor de Utrechtse Westkant Courant die ontstaan is op mijn huidige studie, de School voor Journalistiek in Utrecht. Ik houd van nieuwe mensen leren kennen, muziek maken en creatief bezig zijn.