Wijkagent Wendy waakt in West

Wijkagent Wendy waakt in West

Oog in Al – Gelegen in het bruisende hart van Utrecht West, is de plek waar wijkagent Wendy van Hees een cruciale rol speelt bij het handhaven van de openbare orde en het versterken van de band tussen de politie en de lokale gemeenschap. Om dit te bereiken, maakt ze gebruik van een van haar essentiële instrumenten: de inloopspreekuren.

De inloopspreekuren vinden plaats in het levendige buurthuis, waar altijd bedrijvigheid heerst. De bewoners van Utrecht West maken gretig gebruik van deze gelegenheid om in contact te komen met de wijkagent. Wendy legt uit: “Het is ons streven om ervoor te zorgen dat onze wijkbewoners zich gehoord en betrokken voelen. De inloopspreekuren bieden een laagdrempelige gelegenheid om met ons in contact te komen, problemen te bespreken en samen te werken aan een veiligere buurt. Ze vormen als het ware een verbindend schild tussen de politie en de gemeenschap.”

Tijdens de spreekuren krijgen buurtbewoners de mogelijkheid om hun zorgen en klachten te uiten, maar het draait niet alleen om problemen. Wendy benadrukt dat de inloopspreekuren ook gericht zijn op preventie en samenwerking. Ze vertelt over een recente situatie waarin een groep jongeren betrokken was bij vandalisme: “Dankzij de open communicatie tijdens de spreekuren konden we snel ingrijpen en in samenwerking met lokale jongerenorganisaties een positieve uitlaatklep bieden aan de jongeren. Hierdoor is de overlast verminderd en hebben we hun talenten kunnen benutten.”

De inloopspreekuren hebben al positieve resultaten opgeleverd. Doordat de wijkagent zo toegankelijk is, voelen veel bewoners zich sneller geneigd om problemen aan te kaarten en informatie te delen. Dit heeft bijgedragen aan een afname van de criminaliteit in Utrecht West.

Het succes van de inloopspreekuren is niet alleen te danken aan de mogelijkheid om problemen aan te pakken, maar ook aan het versterken van de band tussen de politie en de gemeenschap. Wendy’s toewijding aan community policing is duidelijk zichtbaar. Ze organiseert regelmatig thematische spreekuren, zoals over verkeersveiligheid of preventie van woninginbraken. “Het gaat erom dat we proactief zijn en de buurtbewoners empoweren met kennis en tools om hun eigen veiligheid te waarborgen. Door samen te werken, maken we Utrecht West sterker.”

De inloopspreekuren hebben niet alleen invloed op de veiligheid, maar creëren ook een gevoel van saamhorigheid en betrokkenheid in de buurt. Een bewoner vertelt: “De inloopspreekuren bieden niet alleen de mogelijkheid om problemen aan te kaarten, maar laten ons ook zien dat de politie er voor ons is. Ze geven ons vertrouwen en een gevoel van gemeenschap.”

De inloopspreekuren vormen het kloppende hart van Utrecht West. Ze versterken de relatie tussen de politie en de gemeenschap, bieden een platform voor dialoog en samenwerking, en dragen bij aan een veiligere en hechtere buurt. Dankzij de inzet van wijkagent Wendy van Hees en de actieve deelname van de buurtbewoners blijft het hart van Utrecht West krachtig en levendig.

Naast het bieden van een platform voor buurtbewoners om hun zorgen te uiten, fungeren de inloopspreekuren ook als een belangrijk kanaal voor het verspreiden van informatie en het geven van advies. Wendy legt uit dat ze tijdens de spreekuren vaak vragen krijgt over verschillende onderwerpen, variërend van verkeersveiligheid tot buurtbewaking. “Het is geweldig om te zien hoe betrokken de gemeenschap is en hoe graag ze willen bijdragen aan een veiligere omgeving. Tijdens de spreekuren kan ik hen voorzien van waardevolle informatie en tips om hen te helpen beter geïnformeerd en zelfverzekerder te zijn.”

Met de inloopspreekuren als een waardevol instrument heeft Wendy van Hees bewezen dat ze niet alleen een wijkagent is, maar ook een toegewijde gemeenschapsleider. Haar inzet en betrokkenheid bij Utrecht West hebben geleid tot een sterkere en veiligere buurt waarin de stem van de bewoners wordt gehoord en gewaardeerd.

Tekst Sem Gelissen

Hier volgt een interview met wijkagente Wendy over waarom zij zulke spreekuren organiseert en wat een wijkagent nou precies doet.

Video: Jochem van Velzen

Over de auteur

Sem Gelissen

Mijn naam is Sem Gelissen. Ik ben geboren en getogen in het prachtige Limburg, maar momenteel woonachtig in Utrecht. Ik ben zeer breed geïnteresseerd, en daarom kunnen jullie een hoop verschillende onderwerpen van mij verwachten. Ik hoop dat mensen kennis opdoen door middel van mijn producties.