Kledingpas voor duizenden kinderen uit Utrechtse gezinnen

Kledingpas voor duizenden kinderen uit Utrechtse gezinnen

Kinderen van het Waldorf college. Dit jaar hebben zij als goed doel de Kledingpas uitgekozen.

Utrecht West- De eerste kledingpas is uitgereikt voor kinderen die uit gezinnen met een laag besteedbaar inkomen komen. Door de energiecrisis zijn er steeds meer gezinnen die in armoede leven. Stichting Leergeld wil deze gezinnen helpen door middel van een kledingpas, hierdoor zullen kinderen niet meer koud de winter doorbrengen. In Utrecht-West zijn er ook veel passen aangevraagd, onder andere in Lombok en in Halve Maan.

 

De Kledingpas

Stichting Leergeld Utrecht wil graag dat alle kinderen kunnen meedoen die andere leeftijdgenootjes ook doen zoals sporten, naar school gaan en cultuuractiviteiten. Leergeld Utrecht biedt kansen aan kinderen in de leeftijd van nul tot en met achttien jaar met ouders die weinig financiële middelen hebben. Op deze manier kunnen kinderen hun sociale vaardigheden en kennis zoveel mogelijk ontwikkelen, zodat ze later als volwassenen volledig meedoen in de samenleving. Dit jaar heeft Stichting Leergeld de Kledingpas geïntroduceerd. Met deze pas ter waarde van €150,- kunnen kinderen zelf in geselecteerde winkels kleding kopen. Meerdere leerkrachten en ouders gaven aan dat er kinderen zijn die geen warme kleding hebben. In Utrecht waren al voor de energiecrisis 13.000 kinderen die opgroeiden in armoede of een gezin met laag inkomen. Veel gezinnen zijn hard geraakt door de energiecrisis. Dat heeft impact op het inkomen maar vooral op de koopkracht. Hierdoor zijn er nog meer gezinnen die bijvoorbeeld geen warme winterjas kunnen aanschaffen. Er zijn tot nu toe 6000 aanvragen gedaan, waarvan er 4500 kledingpassen zijn uitgedeeld. Hester Assen, coördinator van stichting Leergeld en raadslid van PvdA, vertelt: ‘De kledingpas is nog aan te vragen tot 31 december 2022, er zijn gezinnen die dit nog niet hebben gedaan maar wel kunnen aanvragen. Daarom is dit initiatief urgent en actueel. Ook kan er nog gedoneerd worden aan Stichting Leergeld, zodat zoveel mogelijk gezinnen de Kledingpas op de mat krijgen.’

Utrecht-West

De kledingpas wordt in bepaalde delen van Utrecht-West aangevraagd. ‘In Oog in Al wordt deze amper aangevraagd, maar bijvoorbeeld in Halve Maan komen wij veel langs.’ Stichting Leergeld komt langs bij gezinnen die dat fijn vinden, zo kunnen ze de situatie bekijken of een gezin op meer vlakken geholpen kan worden. In Lombok is het heel gevarieerd. Er worden kledingpassen aangevraagd, maar er zijn ook veel gezinnen die het heel goed hebben in Lombok. Stichting Wishingwellwest een bewonersorganisatie in Lombok helpt ook gezinnen met een laag inkomen. Dit doen ze onder andere met gratis huiswerkbegeleiding. Ook zij brengen de kledingpas onder de aandacht bij gezinnen uit Utrecht-West.

Interview: Louise Hooijmans

Over de auteur