Welkom in het Alzheimer café: krijg antwoord op al je vragen over mantelzorg

Welkom in het Alzheimer café: krijg antwoord op al je vragen over mantelzorg

Leidsche Rijn – Afgelopen 9 maart opende het Alzheimer café in Leidsche Rijn weer hun deuren. Met deze keer als centrale vraag: mantelzorgers, waarmee kunnen we u helpen? Het Alzheimer café, dat maandelijks plaatsvindt, is een ontmoetingsplek voor mensen met dementie, partners, kinderen, mantelzorgers en andere belangstellenden. Elke editie is er een andere gastspreker aan het woord, die een specialist is op het maandelijkse onderwerp.

Deze week als gastspreker in het café was Inge Petit aan het woord, zij is mantelzorgmakelaar. Volgens Inge hing er een gemoedelijke sfeer in het café, mensen konden tussendoor vragen stellen en hun verhalen delen. ‘Ik vond het heel leuk om in het café te mogen spreken, je hoopt natuurlijk dat mensen met veel nieuwe informatie naar huis gaan en wat hebben opgestoken van de avond.’ Dit onderwerp is volgens Inge erg belangrijk om besproken te worden. ‘Als mantelzorger van een persoon met dementie heb je andere uitdagingen dan een mantelzorger van iemand met bijvoorbeeld een lichamelijke beperking, daarom is het belangrijk om ook hierover te kunnen praten.’

Mantelzorger

Als mantelzorger sta je altijd klaar voor de zorg behoevende. Je zorgt voor je naasten, dit kunnen bijvoorbeeld familieleden, vrienden of kennissen zijn. ‘Iets wat mij is bijgebleven van deze avond in het café, was een ouder echtpaar. Zij had beginnende dementie en hij was 24/7 mantelzorger voor haar.’ Als mantelzorger ligt er veel druk op je schouders, je hebt een enorme verantwoordelijkheid. Bij mensen met dementie werken de hersenen minder goed en die gaan ook steeds verder achteruit, je wordt bijvoorbeeld vergeetachtig of je spraak gaat achteruit. Inge vertelt dat het anders is om als mantelzorger te moeten zorgen voor iemand die dementie heeft. ‘Je wilt als mantelzorger iemand in zijn waarde laten. Als de persoon met dementie graag wil koken, maar dat zelf niet meer goed kan organiseren, ondersteun je als mantelzorger die persoon. Je probeert er toch voor te zorgen dat hij of zij het gevoel krijgt ‘dit eten heb ik op tafel gezet.’’ Je probeert je naasten zo goed mogelijk te ondersteunen.

Alzheimer Nederland

Het Alzheimer café is onderdeel van Alzheimer Nederland. Deze organisatie zet zich in voor een betere kwaliteit leven voor mensen die dementie hebben en mantelzorgers. Helma van ’t Land is coördinator van alle Alzheimer cafés in de gemeente Utrecht. ‘Als coördinator zorg ik ervoor dat alle cafés elke maand een onderwerp en een gastspreker hebben, ook zorg ik voor flyers en hoop ik ervoor te zorgen dat alle belangstellenden uit de buurt het café weten te vinden.’ De onderwerpen die in het café besproken worden, worden gekozen door de bezoekers zelf. ‘Na afloop krijgt iedereen een formuliertje, waar verschillende onderwerpen op staan. Bezoekers kunnen een onderwerp waar ze graag meer over willen horen aankruisen op het formulier of zelf een optie opschrijven’, vertelt Helma.

Door de vergrijzing in Nederland zal het aantal mensen met dementie explosief stijgen. Alzheimer Nederland verwacht dat in 2040 ruim een half miljoen mensen te maken krijgt met deze progressieve ziekte. ‘In de cafés ontmoet je mensen die in hetzelfde schuitje zitten, je kan elkaar helpen, daarom is het zo belangrijk om de cafés te organiseren,’ aldus Helma, ‘je krijgt een verbindend gevoel in het café’. Iedereen die het café bezoekt gaat een fijne avond tegemoet en verlaat het café met een fijn gevoel en met weer wat meer kennis over het besproken onderwerp.

Maria Belkadi heeft ook gesproken met Helma van ‘t Land, coördinator van het Alzheimer café, en heeft een video interview afgelegd. Bekijk de video hieronder.

Over de auteur

Juliët Vonk

Ik ben Juliët Vonk, 18 jaar en ik kom uit Houten. Ik volg de opleiding journalistiek aan de Hogeschool Utrecht met heel veel plezier. Ik wil graag meer leren over het journalistieke vak. In de toekomst wil ik graag artikelen maken, dat doe ik nu al met veel enthousiasme. Ik hou dus erg van schrijven, maar ook van romantische boeken en sporten.