Daar lusten de honden geen brood van

Daar lusten de honden geen brood van

Foto: Sabine Schulte via Pixabay

Lombok – Het leven werd deze maand weer duurder, de inflatie stijgt naar een recordhoogte en dit is nu voornamelijk terug te zien bij bijvoorbeeld de bakker. Ook ondernemers in Lombok moeten de prijzen laten stijgen omdat de kosten voor hen anders ondraaglijk worden.

Wanneer je nu een bakker of groenteboer binnenloopt, valt het je wellicht op dat de prijzen in de afgelopen maanden enorm zijn gestegen. Uit cijfers van het statistiekbureau CBS blijkt dat het leven in september van dit jaar 17,1 procent duurder is dan in dezelfde maand een jaar eerder.

Zowel buurtbewoners als lokale kleine ondernemers maken zich zorgen over de flinke stijging in prijs. Een brood kopen bij de bakker is in het afgelopen jaar 10 procent duurder geworden. Voor een volkorenbrood betaal je nu al snel tussen de €2,75 en €2,95 euro. Hoewel de tarweprijs weer daalt, lopen alle andere kosten juist op. Deze flinke stijging in prijs is voor een deel te danken aan de extreem opgelopen energieprijzen. “Laten we alsjeblieft hopen dat de bakkers het overleven, ik moet er niet aan denken om brood uit de supermarkt te moeten eten”, aldus een inwoner van Lombok.

“Dat het brood duurder wordt heeft niet alleen met de hoge energiekosten te maken. Vanaf 1 januari gaat namelijk het minimumloon omhoog, hierdoor zullen de prijzen waarschijnlijk weer gaan stijgen”, vertelt de bezorgde eigenaar van Bakkerij Hicret 1986. Het kan zo zijn dat je in de supermarkt minder betaalt voor een brood. Een supermarkt heeft namelijk veel meer producten om winst uit te halen. Supermarkten kunnen er bijvoorbeeld voor kiezen om de prijs niet aan te passen.

Tekst: Sem Gelissen

Over de auteur

Sem Gelissen

Mijn naam is Sem Gelissen. Ik ben geboren en getogen in het prachtige Limburg, maar momenteel woonachtig in Utrecht. Ik ben zeer breed geïnteresseerd, en daarom kunnen jullie een hoop verschillende onderwerpen van mij verwachten. Ik hoop dat mensen kennis opdoen door middel van mijn producties.