4/20, wereldwijde feestdag

4/20, wereldwijde feestdag

Lage Weide – 20 april, ook wel bekend als 4/20 (dit is hoe de datum wordt geschreven in The United States), is een wereldwijde feestdag waar gebruikers van cannabis in grote getalen bijeenkomen om het gebruik van softdrugs te vieren.

(DISCLAIMER: Tijdens dit interview wordt gesproken over cannabis en het gebruik van cannabis. Wij willen erop wijzen dat het gebruik van cannabis niet zonder risico’s is en dat overmatig gebruik schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Wij raden kijkers aan om zich te informeren over wet- en regelgeving rondom cannabisgebruik en om verantwoordelijk om te gaan met het gebruik van cannabis. Dit interview is NIET bedoeld om gebruik van cannabis te promoten)

4/20 is in de jaren ’70 ontstaan in de verenigde staten en staat symbool voor de solidariteit onder de cannabis gemeenschap. De datum 4/20 wordt niet alleen gebruikt om cannabisgebruik te vieren en om samen te komen met mede- cannabisgebruikers. Ook wordt deze dag gebruikt om te pleiten voor de hervorming  van het cannabisbeleid. Softdrugs zijn in Nederland gedoogd. Dit wil zeggen dat het bezit van cannabis (hasj en wiet) voor eigen gebruik vaak ‘door de vingers’ wordt gezien. Door de jaren door heen is er een hoop veranderd rondom cannabis wereldwijd. Steeds meer landen zijn voor de legalisatie van cannabis gegaan en steeds meer landen hebben voormalige gevangen m.b.t. cannabis gerelateerde misdrijven (bijvoorbeeld het bezit van cannabis) vervroegd vrijgelaten, of helemaal vrijgelaten.

Coffeeshop ‘Gallery Colorado’ is een relatief nieuwe coffeeshop in de gemeente Utrecht, gevestigd in Utrecht-West. Een vooruitstrevende Coffeeshop, zo verteld een medewerker die wegens privacy redenen anoniem wilt blijven. ‘Omdat wij wat nieuw zijn, hebben wij andere ‘regels’ gekregen dan andere coffeeshops’. De werknemers van Colorado zijn druk in de weer om alle klanten tevreden te houden. ‘Wij hebben eigenlijk altijd wel veel aanloop, maar met 4/20 is het vaak toch wel wat meer’, gaat zij verder. ‘Ik denk dat dit komt omdat veel mensen er wat over horen en het misschien dan toch een keer een kans willen geven’. Colorado is erg transparant met haar beleid. Zo is deze coffeeshop juist voor het gebruik van social media. ‘We hebben niks te verbergen’.

Medewerker Jay vertelt ook over de drukte: ‘4/20 betekent elk jaar weer een ongelofelijk drukke dag. Zoals mijn collega net al aangaf, zijn er heel erg veel mensen die, elk jaar weer, op 4/20 wel is ‘een joint willen proberen’. Onze vaste klanten komen ook op 4/20 en vaak blijven zij dan net even wat langer hangen dan normaal. Ook hangt er, buiten de sfeer die er normaal hangt, een hele fijne, leuke en gezellige sfeer in de coffeeshop tijdens 4/20. Mensen zijn blij, dat komt denk ik door het gevoel van solidariteit. Overal op de wereld wordt een joint gerookt, dat is gewoon een heel gaaf idee!’.

Nederland was altijd een van de landen die heel erg vooruitliep op de rest, qua cannabisbeleid. Maar de afgelopen 10 jaar zijn wij ingehaald door alle andere landen. Zo heeft Duitsland het zelf planten van wietplanten voor eigen gebruik gelegaliseerd en is zelfs Frankrijk van plan om cannabis te legaliseren, waar het in Nederland nog steeds gedoogd is.

Vond je dit een leuk artikel? Je kunt ons volgen op instagram @westkantcourant

Over de auteur

Leon van der Horst

Mijn naam is Leon Van der Horst en ben freelancejournalist op het gebied van cultuur, muziek en historie. Muziek is voor mij niet alleen een vorm van amusement, het is een middel om de complexe lagen van de samenleving te verkennen, te onderzoeken en bloot te leggen. Buiten freelancejournalist, beweeg ik mij vaker dan soms in de creatieve wereld; ik produceer muziek, schrijf korte verhalen en proza.