Nieuw jongerencultuurhuis geopend in Leidsche Rijn

Nieuw jongerencultuurhuis geopend in Leidsche Rijn

Foto door Thijs Kroon

Het Boks jongerencultuurhuis in Leidsche Rijn opende deze week voor het eerst haar deuren voor het grote publiek. In deze culturele broedplaats zijn jongeren dagelijks welkom om hun creativiteit de vrije loop te laten gaan in onder andere een van de drie geluidsdichte muziekstudio’s. Naast muziekproducties ondersteunt en begeleidt Boks kortfilms, schrijverskampen, theaterproducties en geven ze invulling aan ckv-lessen op diverse middelbare scholen in de regio.

Organisator Yassine vertelt dat de faciliteiten van het cultuurhuis volledig gratis zijn. Dat betekent echter niet dat dit een plek is voor jongeren om lui achterover te hangen. “Buitenstaanders hebben al heel gauw het idee dat we hier jongeren van de straat proberen te houden zodat ze hier een beetje kunnen chillen, poolen en tv kijken. Dat is bij ons zeker niet de bedoeling.” Het is de bedoeling dat jongeren hier echt aan de slag gaan, “anders heb je hier niks te zoeken.” Deze actieve werkhouding levert volgens Yassine resultaat. Zo is er bijvoorbeeld een meisje dat haar eigen podcast begonnen is en daarmee enkele duizenden weergaven trekt en nu ook als presentatrice voor kleine evenementen gevraagd wordt. Een andere jongen neemt nu deel aan de NPO FunX ‘Talent’-talentenjacht waarbij hij afgelopen woensdag de derde ronde heeft weten te bereiken.

Het cultuurhuis wordt bekostigd door culturele zaken van de gemeente Utrecht vanuit een vierjarige subsidie met de hoop de culturele sector te ondersteunen en daarmee het bedoelde ‘cultuurhart’ op het Berlijnplein te realiseren. “Voorheen vond alle kunst en cultuur zich vooral plaats binnen de singel”, vertelt Yassine. Cultuurwethouder Anke Klein is van plan het nieuwe centrum van Leidsche Rijn een bruisend kloppend hart te geven met de bedoeling creativiteit en ondernemerschap hier samen te brengen. Naast subsidie ontvangt Boks geld vanuit fondsen als het VSB en het fonds voor cultuurparticipatie. “We zijn natuurlijk heel blij met de steun die we op dit moment krijgen. Het is niet voor niets dat wij nu een derde locatie kunnen openen.” Yassine laat merken dat gemeente Utrecht waar voor zijn geld krijgt; “dat is de belasting die wij allen betalen, dat mag ook wel terugkomen bij de mensen.”


In dit fragment wordt cursuscoach Angelo geïnterviewd door Hadewych Brinkman.


Tekst en foto door Thijs Kroon

Audio en controle door Hadewych Brinkman

Over de auteur

Thijs Kroon

Ik ben Thijs Kroon (19) en schrijf artikelen en maak reportages voor de Utrechtse Westkant Courant die ontstaan is op mijn huidige studie, de School voor Journalistiek in Utrecht. Ik houd van nieuwe mensen leren kennen, muziek maken en creatief bezig zijn.