Prijzen van zuivelproducten stijgen met meer dan 28%: kaaswinkel Morty’s ondervindt hiervan gevolgen

Prijzen van zuivelproducten stijgen met meer dan 28%: kaaswinkel Morty’s ondervindt hiervan gevolgen

LOMBOK – Je hebt het wellicht al opgemerkt: de prijzen van zuivelproducten zijn flink gestegen. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat niet alleen kaas, maar ook melk en eieren in december meer dan 28 procent duurder waren dan een jaar eerder. Kaasboer en eigenaar van kaaswinkel Morty’s, Morteza Alizadeh, ondervindt de gevolgen hiervan en merkt dat zijn klanten steeds meer moeite hebben om de hogere prijzen te betalen.

Een van de belangrijkste redenen voor de recente stijging van de prijzen van zuivelproducten is de marktverstoring veroorzaakt, door de oorlog in Oekraïne, na de Russische invasie in februari 2022 en de daaropvolgende internationale sancties tegen Rusland. De graanproductie in Oekraïne, die essentieel is voor de productie van zuivel, werd aanzienlijk beïnvloed door de oorlog en de daaruit voortvloeiende belemmeringen in de graanexport. Dit is een belangrijke kwestie, omdat Oekraïne bekend staat als de ‘graanschuur van de wereld’. De verstoringen in de graanhandel hebben daarom aanzienlijke gevolgen gehad voor de zuivelindustrie.

De gevolgen van de prijsstijgingen zijn vooral merkbaar bij kleine ondernemers zoals kaasboer Morteza Alizadeh, eigenaar van kaaswinkel Morty’s aan de Kanaalstaat in Lombok. De prijsstijgingen van grondstoffen zoals melk en boter hebben ook effect gehad op de prijs van zijn kazen. Alizadeh vertelt dat hij het moeilijk heeft om hiermee om te gaan als kleine ondernemer. ‘’Gelukkig lijkt de situatie nu wat stabieler te zijn, maar als de prijzen nog verder stijgen, wordt het voor mij bijna onmogelijk om een redelijke marge te maken op de kaas.’’

De hogere prijzen hebben niet alleen gevolgen voor de kaasboer zelf, maar ook voor zijn klanten. ”Steeds meer mensen hebben moeite om de hogere prijzen te betalen en moeten op zoek naar goedkopere alternatieven. Dit kan ook gevolgen hebben voor de lokale zuivelhandel, die afhankelijk is van de steun van de lokale gemeenschap.” Stelt Morteza Alizadeh.

Hoewel de prijsstijgingen van zuivelproducten een uitdaging zijn voor zowel ondernemers als consumenten, is het onzeker of de inflatie nog verder zal toenemen. Gerenommeerde economen durven hier nog geen stelling over in te nemen. Alizadeh maakt zich voorlopig niet al te druk. ‘’Het is nog te vroeg om conclusies te trekken, maar ik geloof dat mensen altijd op zoek zijn naar goede kaas en lekker eten, dus ik blijf optimistisch.’’

 

Geschreven door: Tim Lutters 

Over de auteur

Tim Lutters

Hey Hallo! Ik ben Tim Lutters. 21 jaar geleden geboren in Utrecht, maar woon al 15 jaar met mijn moeder, zusje en Springer Spaniël (Bibs) in het meest gemiddelde dorp van Brabant, Boxtel. Ik heb een obsessieve belangstelling voor boeken en muziek. Ook Ik schrijf graag en ben in het weekend graag in een zwetende zaal van een of ander poppodia. Verder produceer ik op de donderdagavond en de zaterdagochtend een radioprogramma.