SvJ media

Selecteer Pagina

Dagelijks met de bus vanuit Duitsland naar school

Dagelijks met de bus vanuit Duitsland naar school

Vos Vissers

Dagelijks met de bus vanuit Duitsland naar school

door | 15 10 2024, 13:10

Als je me een jaar geleden had verteld dat ik nog steeds elke dag vanuit Duitsland op en neer zou reizen naar Utrecht voor mijn studie, had ik waarschijnlijk hard gelachen. Nou, hier zijn we dan. Elke ochtend sta ik op, gooi ik een paar boterhammen naar binnen, en stap ik op de bus naar de Nederlandse grens. De bus rijdt maar één keer per uur, en als je de bus mist, heb je tijd zat om je leven te overdenken – of, nog beter, je kamerloze bestaan.

AI illustratie: Vos Vissers

Utrecht is een prachtige stad. Gezellige grachten, leuke kroegjes, hippe koffiebarretjes… maar een kamer vinden? Dat lijkt net zo onwaarschijnlijk als dat de bus op tijd komt. Het tekort aan studentenkamers wordt geschat op zo’n 5.300.  Vijfduizend-driehonderd! Een leger aan studenten is dus op zoek. En als je een kamer vindt, mag je voor een doos van 6 vierkante meter zomaar 900 euro per maand neerleggen. Voor dat geld kan ik in Duitsland waarschijnlijk een landhuis huren. Maar nee, ik wil per se naar Utrecht.

Nu hoor ik je denken: ‘Maar Vos, heb je dan wel écht je best gedaan?’ Alsof er ergens in Utrecht honderden kamers verstopt liggen. Natuurlijk heb ik alles geprobeerd. Van Kamernet tot Facebook-groepen, van vage websites tot gesprekken in het holst van de nacht in de snackbar, waar een dronken vriendin vroeg of iemand daar toevallig een kamer vrij had.

En toch ben ik hier. Dat zijn de dagen dat je je echt afvraagt waarom je dit allemaal doet. Maar hé, ik doe dit al een jaar, dus ik ben inmiddels wel een expert in lange afstanden afleggen zonder slaap en zonder vaste slaapplek. Tijdens de redactievergadering kwam iemand met het idee om een lijst te maken met ‘10 tips voor het vinden van een studentenkamer.’ Ik schoot in de lach. Want wat zijn die tips dan?

Gaat het stoppen van de ‘hospi-avonden’ bij de grootste Utrechtse studentenhuisvester SSH Utrecht mij helpen bij het vinden van een kamer? Wordt de wachtrij korter hiermee? Hoe zo dan. Nee het neemt de willekeur weg, je maakt zo allemaal een eerlijke kans.

Hoe goed ik mijn best ook kan doen: Een kamer vinden is eigenlijk gewoon vet geluk hebben. Dus laat ik gebruik maken van de kans op dat geluk: Zoek je nog een gezellige huisgenoot, mail mij! Ik droom van de dag dat ik in plaats van 98 kilometer in het OV op mijn fietsje naar Heidelberglaan 15 kan.

Over de auteur