Amersfoort

Selecteer Pagina

Onbeperkt Amersfoort streeft naar een toegankelijke toekomst

Onbeperkt Amersfoort streeft naar een toegankelijke toekomst

AMERSFOORT – Op 3 december was het de Dag van de Handicap, een dag die aandacht geeft aan mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking. Onbeperkt Amersfoort werkt hier elke dag aan. De stichting streeft naar hetzelfde doel als dat van het VN-verdrag Handicap, namelijk dat mensen met en zonder een handicap gelijke rechten hebben. Er wonen, zover bekend, 25.000 mensen met een beperking in Amersfoort, en 1 op de 5 inwoners heeft mogelijk een chronische beperking. Voor al deze mensen moet Amersfoort toegankelijk zijn, maar daar scoren ze niet hoog in. Amersfoort staat niet eens in de top 10 van meest toegankelijke gemeenten in Nederland volgens de VNG. Daar moet verandering in komen, vindt Onbeperkt Amersfoort.

Esther Döll, de voorzitter van Onbeperkt Amersfoort, werkt samen met de gemeente om de stad te verbeteren. Toch blijkt dat nog best een strijd te zijn. Zo is Amersfoort Centraal nog steeds niet toegankelijk voor mensen in een rolstoel door de verbouwingen. Esther werkt samen met de gemeente en ProRail om dit te veranderen, maar helaas hebben ze nog steeds geen oplossing gevonden voor dit probleem. Ook in de binnenstad van Amersfoort kan nog veel verbeterd worden. Aangezien het oude gebouwen zijn, zijn ze niet altijd bereikbaar voor mensen in een rolstoel. Ze proberen dat te veranderen door met de gemeente in gesprek te gaan om drempels bij deuren te verwijderen of een lift te plaatsen. “Mensen zijn zich ook niet volledig bewust dat het niet altijd toegankelijk is, totdat er bijvoorbeeld iemand met een rolstoel naar binnen wil komen,” zegt mevrouw Döll. Daarom werkt Onbeperkt Amersfoort vaak samen met de gemeente.

Op 3 december 2024 hadden ze helaas niets gepland voor de Dag van de Handicap. Elk jaar, in de tweede week van oktober, is het de Week van Toegankelijkheid. Onbeperkt Amersfoort staat dan met kraampjes in de binnenstad, waar je voor jezelf kunt ervaren hoe het is om in een rolstoel te zitten of blind te zijn. Dat doen ze door drempels neer te zetten met verschillende lengtes en hoogtes, waar mensen met een rolstoel overheen moeten, of door deelnemers een blinde bril op te zetten en hen een stukje te laten lopen. Zo worden mensen bewust van hoe het is om met een beperking te leven.

Over de auteur