Amersfoort

Selecteer Pagina

Meer overlast van vliegtuigen ondanks krimp, inwoners zijn het zat

Meer overlast van vliegtuigen ondanks krimp, inwoners zijn het zat

Inwoners van regio Amersfoort en Leusden komen in actie tegen een mogelijke vierde aanvliegroute naar Schiphol. De organisatie Stop4deroute heeft een petitie gestart die nu al bijna 75.000 keer is ondertekend. De regering komt met plannen die hier invloed op hebben.

Het regeerprogramma

In het regeerprogramma van afgelopen vrijdag werd bekend gemaakt dat het kabinet de geluidsbelasting van vliegtuigen met 20% wil verminderen. Ook wil het kabinet op lange termijn Schiphol laten groeien door middel van schonere en stillere vliegtuigen. Die vierde aanvliegroute kan ervoor gaan zorgen dat er geen krimp komt maar juist groei.
“GroenLinks zal er alles aan doen om de groei tegen te houden zover dat kan. Uiteindelijk is het een besluit dat door de landelijke politiek wordt genomen. GroenLinks, PvdA en de Tweede Kamer zullen ons steunen, maar ook tegen zijn. We hebben niet de meerderheid,” aldus GroenLinks Amersfoort-raadslid Ida Bromberg (telefoongesprek, woensdag 11 september).

De gevolgen van meer vliegtuigen in de regio

Nu al wordt er dagelijks vliegherrie gemeld in Amersfoort en Leusden. Veel inwoners ervaren veel overlast ook ‘s nachts, waardoor ze slecht slapen of zelfs wakker worden. Zo ook Wilma Pol, ze woont in Leusden en ervaart veel vliegherrie. Ze is aangesloten bij Stop4deroute. In het onderstaande audio-interview deelt ze haar verhaal.

Over de auteur

Tijmen Tjalsma

Tijmen Tjalsma (19) is videograaf en journalist (in opleiding). Werkt in de duurzame energie-sector en schrijft regionaal nieuws voor Amersfoort en Leusden.