Amersfoort

Selecteer Pagina

Van ingenieur naar bierbrouwer ‘het leven is kort, je moet doen wat je leuk vindt’

Van ingenieur naar bierbrouwer ‘het leven is kort, je moet doen wat je leuk vindt’

Amersfoort is sinds drie jaar een bierbrouwer rijker. De 34-jarige Hugo Langelaan heeft zijn passie gevonden in het brouwen van bier. De rijke geschiedenis van brouwerij De Drie Ringen samen met de wil om te moderniseren van Langelaan zorgen voor de unieke combinaties en bier voor elk seizoen.

‘Voordat ik bierbrouwer werd, ben ik tien jaar ingenieur geweest. Daar was ik echt helemaal klaar mee. Mijn broer was ook brouwer voordat ik dat was. Hij is overleden, dus ik dacht: ik neem het stokje van hem over. Dat waren zo’n beetje de triggers. Ik wilde altijd in een proeflokaal of bar werken. Dit is vrijwel perfect zo. Het leven is kort en je moet doen wat je leuk vindt. Mijn schoonouders hebben dit gekocht en nu ben ik al drie jaar bierbrouwer, ik heb er geen moment spijt van gehad.’

‘Het verhaal van De Drie Ringen vind ik ook erg interessant. De Drie Ringen is namelijk de oudste brouwerij van de regio Utrecht. The Phoenix was hiervoor de laatste brouwerij in Amersfoort die nog open was en is vervolgens in 1969 dichtgegaan. De twee eigenaren, twee broers, hebben toen geholpen met het opzetten van De Drie Ringen in 1989. De eerste brouwer had een goed netwerk en heeft geholpen met het vinden van de locatie en geld ingezameld.’

‘Mijn werkdagen verschillen elke dag. Het is niet zo’n grote brouwerij dat we elke dag moeten brouwen, onze brouwdagen zijn meestal op maandag en dinsdag. Op maandag begint ook het voorbereiden voor de volgende week. Ik ben de hele week bezig met het gist voorbereiden en ik pas het elke dag een beetje aan. We hebben iets van 45 brouwsels per jaar, dat is 45.000 liter bier. Dat is heel weinig voor een brouwerij, het is een microbrewery.’

‘Naast het brouwen is er een stuk wat ik niet had verwacht. Dat ik zo veel moet schoonmaken, daar had ik geen idee over. Iedere keer als je het bier verplaatst, moet je alles schoon hebben. Als je één bacterie hebt, dan gaat het dupliceren en dan wordt je bier vies. Ik ben ongeveer acht uur in de week bezig met de schoonmaak. Niet alles op één dag natuurlijk, maar tussen de verschillende processen door wordt er schoongemaakt.’

‘Ik ben in principe de enige bierbrouwer bij De Drie Ringen, maar ik sta er gelukkig niet alleen voor. Ik werk vaak samen met Piet de Haan. Hij heeft geholpen met de brouwerij oprichten in 1989 en hij weet goed hoe de systemen werken. In het begin heb ik alles van hem geleerd. Hij gaat erg traditioneel te werk en ik wil graag vernieuwen. Dat is een goede match. Hij komt vrijwillig en vindt het gewoon leuk om te doen. Hij appt me elke vrijdag om te vragen wat we gaan brouwen, dat vind ik heel gezellig.’

‘Er is zeker vrijheid voor mijn eigen creaties, maar ik respecteer wel die oude recepten, daar ga ik niet aan zitten. Mijn doel is om goed te brouwen. Bij mijn eigen recepten neem ik grondig de tijd om het goed te ontwikkelen.’

‘Het is ook wel eens fout gegaan. Ik wilde een keer tweeduizend liter maken in plaats van duizend liter. Toen ging de motor in één van de brouwketels kapot. Daar sta je dan te roeren met je hark, je schep en je ding. In plaats van anderhalf uur duurt het dan drie à vier uur. Opeens had ik dan duizend liter van een heel sterk witbier. Ik heb gezegd dat we voor de winter dan een “rijtselbok” maken. Op die manier heb je geen verspilling en ga je creatief om met een mislukt brouwsel.’

‘Over een jaar ben ik sowieso nog volop aan het brouwen. Mijn dochter is dan twee jaar en heeft misschien wel een broertje of een zusje. En misschien ben ik wel eigenaar van het pand. Ik weet natuurlijk niet of dit echt gaat gebeuren, maar ik vind het fijn om in ieder geval een plan te hebben. Ik verwacht hier de komende tien jaar nog te brouwen. Ik wil graag rustig uitbreiden en de systemen moderniseren, met natuurlijk het behouden van het oude karakter. Dat is mijn uiteindelijke doel.’

Over de auteur

Tessel Keizer

Tessel Keizer (Amsterdam, 2002) studeert Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Op het moment maakt ze nieuws over Amersfoort voor SvJ Media. Haar interesses liggen bij muziek en culturele journalistiek.