AMERSFOORT- Op de Hogeschool Utrecht in Amersfoort is er een pop-up store geopend van Terre des Hommes; de kleine helden winkel. Acht studenten Event Management zijn van negen tot en met dertien december van elf tot drie uur aanwezig om de klanten te helpen.
Als je de Hogeschool Utrecht in Amersfoort binnenloopt valt er wat nieuws op. Er staat een pop-up store van Terre des Hommes van negen tot en met dertien december van elf tot drie uur, de kleine helden winkel, met allemaal tweedehands kleding, tassen, schoenen, mokken en nog veel meer spullen. Je kunt de winkel al vanaf buiten zien. Je ziet de kledingrekken staan met veel verschillende kleuren kleding en ook een rad waar je aan kan draaien als je wat gekocht hebt, zodat je nog een prijsje kunt winnen. De pop-up store is een initiatief van acht studenten Event Management. ‘We hebben een opdracht van school gekregen om een echt evenement te organiseren. We konden kiezen uit verschillende opdrachtgevers en uiteindelijk is Terre des Hommes het geworden, waar ik erg blij mee ben’, vertelt Inge van Omme, tweedejaars Event Management studente.
Terre des Hommes is een organisatie welke kinderen wil beschermen door kinderuitbuiting in het buitenland te voorkomen en te stoppen. Ze zamelen kleding in en het geld dat ze voor de kleding krijgen gaat allemaal naar het buitenland, zoals naar de uitbuiting van kinderen in de micamijnen op Madagaskar. ‘Een fantastisch doel’, vertelt Van Ommen. Terre des Hommes heeft ook een vestiging in Amersfoort en ziet graag kwalitatief goede kleding in hun winkel. ‘Als er bijvoorbeeld een scheur in een jasje zit wordt dit niet weggegooid, maar gaat het naar vluchtelingen in Oekraïne, de kleding gaat altijd ergens heen’, vertelt Luuk Pel, tweedejaars Event Management student. Terre des Hommes helpt de 8 studenten met het organiseren van het evenement, ze brengen de kleding en nog wat andere spullen. ‘Ze hielpen ons de eerste paar dagen met opstarten, nu lukt ons dat zelf. Ze hebben ons hier erg mee geholpen en zijn erg betrokken’, vertelt van Omme.
De pop-up store heeft al wat klanten gehad, maar weinig mensen van buitenaf. ‘De omzet van kleding is vooral erg groot. Er komen veel docenten die wat kleding van thuis meenemen en bij ons inleveren voor de verkoop. Ze kunnen zelf dan ook weer wat terugkopen’, vertelt Pel. Het doel van de studenten is voor hen erg duidelijk. ‘Naast bekendheid en bewustwording creëren van deze bizarre situaties in het buitenland, zoveel mogelijk geld en kleding inzamelen’, vertelt Pel. Na dertien december gaat alle kleding weer terug naar de winkel van Terre des Homes in Amersfoort.
Er wordt wat gekocht door een docent, een ster voor in de kerstboom. De student achter de kassa begint het bedrag in te tikken ‘dat wordt dan twee euro alstublieft, u mag ook nog aan het rad draaien’, wordt er gezegd. Op het rad staan allemaal kleurtjes en de woorden prijs of geen prijs. Op de tafel waar het rad op staat staan allemaal prijsjes, zoals drinkflessen, bonnen van Terre des Hommes en spelletjes. Er wordt aan het rad gedraaid je hoort het gedraai en getik en jawel prijs! De docent neemt een drinkfles mee. ‘Weer iemand blij gemaakt’, hoor je op de achtergrond.