Amersfoort

Selecteer Pagina

Focus op ongeletterdheid in Amersfoort: ‘Meldpunt onduidelijke tekst’ is het startsein

Focus op ongeletterdheid in Amersfoort: ‘Meldpunt onduidelijke tekst’ is het startsein

De bibliotheek van het Eemhuis

Wethouder Nadya Aboyaakoub-Akkouh heeft een nieuw ‘Meldpunt onduidelijke tekst’ geopend in Bibliotheek Eemland, hét startsein voor de aanpak van ongeletterdheid in Amersfoort. Dit speelde zich af tijdens een bijeenkomst met lokale organisaties in de Week van Lezen en Schrijven (5 tot 12 september), waar de Taalambassade aanwezig was.

Tijdens de bijeenkomst op 12 september stelde wethouder Aboyaakoub-Akkouh de taalambassadeurs voor aan verschillende organisaties die staan voor het belang van taal, waarna zij direct ingezet konden worden. Dit zijn taalcoaches die de Nederlandse taal promoten, ondersteunen en anderen inspireren om deze taal te gebruiken of te leren.

Naar schatting zijn ruim 9500 inwoners laaggeletterd in Amersfoort. Anouk Storteler, eigenaresse van boekhandel Veenendaal, reageerde hierop: ‘Ik vind het erg dat we in een samenleving als onze, het niet voor elkaar krijgen om voor iedereen alles toegankelijk te hebben.’ De Taalambassadeurs van Taalambassade willen hier verandering in brengen door als ervaringsdeskundigen te helpen bij verschillende organisaties die opkomen voor het belang van taal.

Uit een regionaal programma volwasseneducatie Amersfoort blijkt dat de gemeente het belangrijk vindt dat de inwoners van Amersfoort de Nederlandse taal beheersen en dat ze kunnen rekenen. De nadruk wordt hierbij gelegd op de laaggeletterden, ook wel mensen die moeite hebben met lezen, schrijven en soms ook basisrekenvaardigheden.

Aboyaakoub-Akkouh heeft zo het ‘Meldpunt onduidelijke tekst’ geopend, wat mogelijkheid biedt tot het melden van moeilijke brieven, mails of andere teksten van de gemeente. Hiermee kan onduidelijke taal worden geanalyseerd en verbeterd voor mensen die moeite hebben met lezen.

Ook het IDO, ook wel Informatiepunt Digitale Overheid in het Eemhuis heeft dezelfde doeleinden, maar dan gespecialiseerd op online overheidszaken. Hierbij is te denken aan het gebruik van de DigiD of CBR-aanvragen. Bo Brul praat hier over met bibliotheekmedewerker Elena Alekseeva.

Over de auteur

Sofie Bouwmeester

Sofie Bouwmeester (2006) is een beginnend journalist in opleiding aan de Hogeschool Utrecht. Zij is geïnteresseerd in de wereld om haar heen en houd van verhalen vertellen, vooral schriftelijk kan zij haar ei kwijt. Als kind stonden de teksten al snel op papier en ook creativiteit is een belangrijk aspect in haar nieuwsgierige karakter. Momenteel werkt ze als horecamedewerker in een Frans-Aziatisch restaurant in het Gooi en ze hoopt in de toekomst verder te kunnen in de jeugdjournalistiek.