SvJ media

Selecteer Pagina

Na minor en bachelor in Australië, heeft SvJ student Lara Smit nu een baan bij de publieke omroep ABC

Nadat Lara Smit (26) vorig jaar afstudeerde aan de SvJ en haar minor en tweede bachelor haalde in Australië, kreeg ze daar een baan op de nieuwsredactie bij de publieke omroep ABC. Dit avontuur begon ooit via het uitwisselingsprogramma van de SvJ met de Griffith University in Brisbane. Wanneer ze terugkomt naar Nederland weet ze nog niet.

door | 12 05 2023, 14:05

Foto: Lara Smit

“Ik ben Lara Smit en begon in 2018 met de opleiding journalistiek in Utrecht. Iets langer dan een jaar woon ik in Brisbane, Australië. Ik werk fulltime als ‘digital journalist/producer’ bij de nationale nieuwsredactie van ABC News, zeg maar de BBC van Australië. Dat bevalt enorm goed. Het is echt heel tof om deel uit te maken van zo’n grote gevestigde organisatie en daaraan te kunnen bijdragen. Elke dag is anders en er zijn een hoop verschillende taken op de nationale nieuwsredactie, dus dat houdt het altijd een beetje spannend.”

“Als je mijn naam intikt op de site dan vind je een flink aantal grotere verhalen van mijn hand. Bij de dagelijkse nieuwsberichten die ik maak staat meestal geen naam maar het is ondertussen een hele waslijst van dit soort verhalen.”

Foto: Lara Smit

Afgestudeerd met een ‘distinction’

“Aan Griffith University volgde ik het honoursprogramma waarmee je een Bachelor of Arts kan behalen. Ik had mijn SvJ diploma op zak, maar mocht dus opnieuw een scriptie schrijven. Ik schreef over wat boeren in Australië merken van Klimaatverandering. Mijn scriptie heet ‘A Conservative Change in Climate: How journalism can depolarise the contemporary media space’. Daarvoor reisde ik door de staat Queensland en interviewde en fotografeerde ik verschillende boeren (zie bijgevoegde foto’s). Echt een fantastische ervaring. Ik ben met een ‘Distinction’ afgestudeerd. Dat is omgerekend een 8. Uiteraard heb ik van mijn scriptie ook een journalistiek verhaal gemaakt. Dat verschijnt binnenkort op de site van de Australische publieke omroep ABC News. Mijn grote klimaat verhaal verschijnt natuurlijk wel onder naam. Het gaat over twee veehouders, een melkboer en een fruitteler en hoe zij omgaan met klimaatverandering. Samen met de ‘day editor’ ben ik de laatste puntjes op de i aan te zetten.”

Foto: Lara Smit

Van backpacker naar internationale journalist

“Vanaf het moment dat ik tijdens een voorlichtingsbijeenkomst over studeren in het buitenland hoorde over de uitwisseling tussen de SvJ en de Griffith University, wist ik: dat wil ik. En dan ook gelijk voor het uitgebreide programma, waarbij je in een jaar een minor en een tweede bachelor diploma kunt halen. Beiden natuurlijk in het Engels. Ik wilde altijd al erg graag de internationale journalistiek in en bovendien had ik eerder als 19-jarige backpacker in Australië gewoond en dat beviel goed. Toen ik in mijn derde jaar te horen kreeg dat ik was gekozen was, was ik natuurlijk gigantisch blij.”
“Na mijn studentenvisum ben ik overgestapt op een werkvisum. Ik mis Nederland soms wel. Hoelang ik nog ga blijven weet ik niet zeker, alles staat nog open, dus dat zie ik dan wel weer.”

Foto: Lara Smit