SvJ media

Selecteer Pagina

Hoe Evita Mac-nack via stages haar weg vond naar presentatrice van het Jeugdjournaal

Gedurende je studieloopbaan komt er een moment dat je een stageplek moet kiezen. Maar wat kan een stageplek nu echt betekenen voor je toekomstige carrière? Evita Mac-nack (28), presentatrice van het Jeugdjournaal, begon haar stage-ervaringen bij AT5 en NOS op 3. Op welke manier hebben de stages bijgedragen aan het verkrijgen van haar droombaan?  

door | 16 05 2023, 13:05

 Foto: Pepijn van der Putten

Een onverwachte wending: van RTV Utrecht naar AT5 
Ik begon met de opleiding journalistiek zonder precies te weten waar ik mij voor had ingeschreven. Ik zou wel zien waar het schip zou stranden. Toen ik een stage moest kiezen, verliep dat vlekkeloos. Althans dat dacht ik… Ik kende iemand van RTV Utrecht en ze vroeg of ik daar stage wilde gaan lopen. Dit voelde voor mij als een enorme opluchting, want ik zag ertegenop om allemaal mediabedrijven te benaderen.’ 

‘Nietsvermoedend bleek het helaas te mooi om waar te zijn. Een week voordat de stage begon, kwam ik er tot mijn verbazing achter dat het niet om RTV Utrecht ging, maar om de lokale omroep UStad. Tegelijkertijd kreeg ik van hen ook nog eens het bericht dat ze mij geen stageplek konden aanbieden, want er werkten geen stagairs. Ik was dus verkeerd geïnformeerd. Gelukkig had ik nog een plan B, dit was AT5. Die had ik al afgebeld omdat ik er vrijwel zeker van was dat ik bij RTV Utrecht stage zou gaan lopen. Met hangende pootjes ging ik terug naar AT5. Gelukkig reageerde ze erg positief, ik mocht gelijk langskomen voor een gesprek. Twee weken later begon ik niet bij RTV Utrecht maar bij AT5.’ 

‘Voor mij was dit geen teleurstelling. AT5 trok me erg aan omdat het in Amsterdam is, dat is echt mijn stad. Als kind keek ik vroeger altijd al naar AT5. Het was dan ook geen verassing dat ik mij bij deze omroep zo op mijn gemak voelde.’ 

AT5 ervaringen 
AT5 is kleinschalig en rebels, dus je mag gelijk op pad gaan. Je kan het daar zo gek maken als je wilt. Toen ik dat eenmaal doorhad, heb ik veel moois meegemaakt. Mijn dagen zagen er toen als volgt uit; op stap gaan, draaien, monteren en publiceren en zo verder. Het AT5-gevoel omschrijf ik als iets eigen, iets stads en grappigs.  

In het begin van mijn stage bij AT5 vervulde ik de rol van planner, waarbij ik de verhalen voor de verslaggevers voorbereide. Echter begon het steeds meer te kriebelen om zelf reportages te maken. Dit gebeurde voor het eerst bij nieuws rond de meidengroep K3. Oud K3 stopte toen definitief, en de nieuwe K3 ging optreden in de Amsterdam Heineken Musical Hall. Op het toilet oefende ik voor de spiegel hoe ik aan mijn hoofdredacteur ging vragen om zelf verslag te doen. Ze zou er over nadenken. Niet veel later mocht ik op pad gaan. Ik wist dat dit een groot item zou worden in het programma. Tot onze grote schrik stonden we op de weg er naar toe in een enorm file. We moesten op tijd zijn, de spanning gierde door mijn lijf. Om vijf uur was het AT5 Nieuws. Ik moest ook nog eens terug om de beelden te monteren. Gelukkig werd het een groot succes en werd het item zelfs gekocht door SBS6.  

‘Op het moment dat ik dit mocht verslaggeven wist ik het gelijk: mijn hart ligt bij de journalistiek.’. De adrenaline, gaan, de tijdsdruk en deadlines… Ik ga er best goed op. Het is stressvol maar als alles is gelukt dan voelt het als een enorme prestatie.’ 

‘Na mijn stage bij AT5 mocht ik blijven, en ging ik aan het werk als nieuwslezer. Ik had niet verwacht dat ik presentatrice zou worden. Het kwam snel als een verassing. Toch leerde ik daar het grondbeginsel van het nieuwslezen kennen. Hoewel ik destijds jong en onervaren was en meer ruimte had kunnen nemen om mijn stempel te drukken, heb ik veel waardevolle ervaring opgedaan. Mijn plan was om na mijn studie te gaan reizen, maar omdat ik zoveel mogelijkheden op mijn pad kreeg, wilde ik de boot niet missen. Van jongs af aan ben ik gefocust geweest op journalistiek.’ 

‘Tijdens mijn werkzaamheden bij AT5 volgde ik tegelijkertijd stage bij NOS op 3. Tijdens deze stage ging ik mezelf afvragen wat ik nu verder wilde. Ik ben samen met Maxime, die toen ook stageliep, naar onze chef gegaan. We wilden beide heel graag blijven. We hadden een gesprek aangevraagd met onze chef, waarin we vroegen naar de mogelijkheden. Een week later kregen we te horen dat we mochten blijven. Nee heb je en ja kan je krijgen.’ 

‘Tweehonderdvierenzestig dagen later werd ik presentator bij het Jeugdjournaal.’ 

Carrière pad na de stages 
‘Toen kwam het Jeugdjournaal op mijn pad. Dit is mij een beetje overvallen. Op een positieve manier. Het was geen droom, ik zag het als iets wat niet mogelijk was. Maar door mijn open houding en enthousiasme is het mij toch gelukt. Je moet het nieuwsverhaal voor kinderen begrijpelijker maken, door het te ontleden en de kern over te brengen.’ 

‘Zonder de stages was ik nooit zover gekomen. Door mijn stage bij AT5 en NOS op 3 ben ik gegroeid in mijn ontwikkeling. Vanuit mijn stages heb ik veel ervaring opgedaan, en vond ik bevestiging dat dit is waar mijn passie ligt.’ 

Tips aan de studenten 
‘Mijn tips aan de studenten zijn; wees assertief, laat je enthousiasme zien en pak dingen aan. Als je inzet toont en niet wacht totdat er iets van je gevraagd wordt, dan kan je veel doen en leren. Je moet zelf met initiatieven komen en beloftes waarmaken, dan kan je veel bereiken tijdens je stagetijd.’