SvJ media

Selecteer Pagina

Waarom jij, net als Amber, op zoek moet gaan naar een zomerstage

Waarom jij, net als Amber, op zoek moet gaan naar een zomerstage

Waarom jij, net als Amber, op zoek moet gaan naar een zomerstage

Deze zomer heeft tweedejaarsstudent aan de School voor Journalistiek, Amber Weeber, een stage mogen lopen bij het nachtradioprogramma van Omroep Zwart. Meerdere kanten aan dit verhaal zijn bijzonder. Want hoe kom je daar als, op dat moment, eerstejaars binnen? En wat heeft Amber allemaal tijdens haar stage kunnen leren, wat ze niet ‘gewoon’ op school kon leren?  

door | 4 10 2023, 21:10 | Uitblinkers

 Foto: Amber Weeber

Hoe ben jij terecht gekomen bij Omroep Zwart? 

“Eigenlijk begon het allemaal bij het Bonusprogramma bij ons op school. Tijdens een van de uitzendingen was Milouska Meulens te gast. Ik sprak haar na de uitzending nog even aan omdat ze al tijden een rolmodel was voor mij. Milouska en ik hebben toen echt een heel fijn gesprek gehad en besloten daarna contactgegevens uit te wisselen, zodat ik een keertje mee kon kijken tijdens een uitzending van De Nacht is Zwart.”

Maar een keertje kijken achter de schermen is natuurlijk wel iets anders dan een stage. 

“Ja klopt. Ik ben met een andere student een keer langs geweest om te zien hoe het daar gaat achter de schermen. Daarna bleven Milouska en ik in contact. Ze nodigde me zelfs uit voor haar verjaardag! Daar kwam ik Nawa Sira van Sluijs tegen, die ook meewerkt aan De Nacht is Zwart. Ze vroeg wat ik deze zomer ging doen, waarop ik vertelde dat ik wilde werken of iets journalistieks wilde doen. Toen Nawa Sira een beetje door liet schemeren dat ze nog een stagiair zochten voor De Nacht is Zwart, vroeg ik gewoon: Kan ik dat niet gaan doen dan? En zo kreeg ik de stageplek. Soms moet je gewoon brutaal zijn. Nee heb je, ja kun je krijgen. Als je dat zelf niet doet, kom je er sowieso niet.” 

Wat heb je daar geleerd wat je verder gaat helpen in de journalistiek? 

“Ik heb heel veel dingen geleerd bij Omroep Zwart, en dat in een hele korte tijd. Het programma was natuurlijk ’s nachts, maar je wil alsnog gave gasten hebben in de show. Je moet dus echt mensen kunnen overhalen om voor jou wakker te blijven. Dat is een skill die me zeker verder gaat helpen. Ook heb ik meerdere manieren geleerd om beter te luisteren naar wat gasten zeggen tijdens een interview. Dat is iets waar ik in het eerste jaar nog best wel wat moeite mee had. Nu kan ik de mensen die ik interview veel beter begrijpen!” 

“Ohja, en in tegenstelling tot bij ons op school, is dit natuurlijk voor het echie! Na de uitzending ’s nachts was ik pas rond 7 uur klaar en moest ik van Hilversum nog naar Gouda reizen. Dan was ik rond een uurtje of 9 ‘s ochtends thuis, maar om 10 uur moesten alle artikelen op de site staan. Dus in plaats van meteen lekker slapen, moest ik nog even door om mijn deadline te halen. Je kan hier niet zeggen dat het later wel komt.” 

Raad je zo’n stage aan aan de nieuwe eerstejaars? 

“Ja sowieso! Ik heb tijdens deze stage met zoveel verschillende mensen gesproken, binnen en buiten de journalistiek. Het is ook fijn om al die mensen uit het vak te ontmoeten, want je komt allemaal verschillende perspectieven tegen. Dat is heel waardevol denk ik. Ook al is het maar een zomerstage, ik zeg doen!”  

Over de auteur