SvJ media

Selecteer Pagina

De politiek is niet populair bij studenten, podcast ‘In de Stemming’ maken wel

 

SvJ Live maakt een zesdelige podcast ‘In de Stemming’ over de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen. 35 jonge journalisten van de SvJ blikken vooruit op de verkiezingen met zelfgekozen thema’s zoals mentale gezondheid, bestaanszekerheid en vertrouwen in de media. De studenten hebben daarvoor gesprekken met deskundigen en lijstrekkers. Onder wie Wybren van Haga (Belang Van Nederland) en Lilian Marijnissen (Socialistische Partij). 

door | 15 11 2023, 16:11 | SvJ nieuw(s)

Audiostudio SvJ  Foto: Elvira van Noort

Het was even alle hens aan dek voor docent Vincent van der Maaden en honourscoördinator/docent Elvira Noort toen ze SvJ Live: In de Stemming opstartten. Binnen een paar dagen meldden zich 35 studenten aan, waarvan het gros eerstejaars. Dat is écht heel veel, vertelt Elvira enthousiast. Maar ze vindt het vooral ook mooi dat ‘de politiek’ leeft bij jonge journalisten die nog maar net op de opleiding zitten. ‘Heel tof dat zoveel studenten enthousiast zijn over een verkiezingsproject!’ Vanwege de grote belangstelling is ook docent Sebastiaan van der Lubben aangehaakt. 

De eindredacteuren zijn tweede- of ouderejaars die een team van eerstejaars begeleiden. Onder wie tweedejaars student Kiki-Jane Iterson. ‘De politiek is niet heel erg populair onder jongeren. Maar het is erg leuk om nu samen te werken in een groep die wel enthousiast is’, zo vindt Kiki-Jane.

Foutloze interview aanvraag  

Als een van de eersten had eerstejaars Wessel In den Bosch van klas D08 een interview met lijstrekker Wybren van Haga (BVNL) geregeld (zie SvJmedia Instagram). ‘Een lijstrekker strikken is knap, helemaal zo snel. En top dat hij de mail met de interviewaanvraag wel drie keer heeft laten checken. Want zo verklaarde hij: Het kan echt niet dat daar een taalfout in staat. Dan word je meteen niet serieus genomen,’ aldus Wessels hoofdredacteur/docent Hella van der Wijst. Op 10 november in een café in Zaltbommel, had Wessel een gesprek met Van Haga.  Noah Paesch lukte het om Lilian Marijnissen, de lijsttrekker van de SP te strikken.

SvJ Live: In de stemming is een honoursproject dat studenten naast het reguliere onderwijs volgen en dat vaak een haakje heeft met de actualiteit. Studenten krijgen geen studiepunten maar een ‘honoursster, en met 5 sterren kan een student vervolgens afstuderen met een Bachelor with Honours‘. Hier lees je meer over andere honours die je kunt volgen als student journalistiek op de SvJ. 

Gezellige afsluiting 20 november  

Op 16 november is de eerste podcast klaar en hier te beluisteren. De andere vijf afleveringen volgen snel. Op maandag 20 november wordt het project ‘SvJ Live: In de Stemming’ om 16 uur afgesloten met een door studenten zelf bedacht programma op het Mediaplein van SvJ. “Dat wordt leerzaam en leuk. Denk aan een Politiek Quiz en meer”, aldus Elvira van Noort.  

Foto: Kiki-Jane Iterson