SvJ media

Selecteer Pagina

Weet jij echt op basis van welke feiten je stemt?

Weet jij echt op basis van welke feiten je stemt?

Weet jij echt op basis van welke feiten je stemt?

door | 21 11 2023, 13:11

 

Heb jij enig idee op welke feiten de partijen hun standpunten baseren? Grote kans van niet. Maar toch mag jij aankomende woensdag wel mee bepalen welk pad Nederland de komende vier jaar gaat bewandelen. Over veel onderwerpen hebben partijen en wij als kiezer een mening, maar waarop is die mening eigenlijk gebaseerd?

Rechten afbeelding: Jorn de Haas/ Pepijn van der Putten
Als ik tien mensen vraag om antwoord te geven op de vraag hoeveel procent van de sociale huurwoningen in Nederland naar asielzoekers gaan, weet ik zeker dat ik tien verschillende percentages te horen krijg. Ik zal het je vertellen: het is 8% procent (NOS). Dikke kans dat jij nu aan een ander percentage zat te denken. In mijn eigen omgeving merk ik dat bijna niemand beschikt over de juiste feiten voordat ze een mening over iets hebben. Dit is ook niet gek, omdat iedereen denkt vanuit zijn/haar eigen visie en iedereen beschikt over andere bronnen en/of andere mensen gelooft. Zo ook mijn opa die nog altijd gelooft dat bijna al onze sociale huurwoningen naar statushouders gaan. Hoe zou hij reageren zodra hij hoort dat het percentage daadwerkelijk veel lager blijkt te liggen?

Tuurlijk heb je niet alle tijd van de wereld om je over elk onderwerp en over elk standpunt goed in te lezen, zodat je echt een mening hebt die je op de feiten kunt baseren. Je kunt zoals mijn opa wel zéggen dat we asielzoekers niet meer binnen moeten laten omdat ze onze huizen inpikken of dat we allemaal een elektrische auto moeten rijden omdat dat goed is voor het milieu. Maar blijft je mening nog altijd hetzelfde wanneer je net als ik erachter komt dat maar 8% van alle sociale huurwoningen naar asielzoekers gaan en dat het maken accu’s voor elektrische auto’s ook slecht is voor het milieu, omdat het winnen van grondstoffen voor de accu ook veel co2 uitstoot? Daar ben ik als journalist wel benieuwd naar.

Het doel van de journalistiek is het publiek voorzien van feitelijke informatie en daar zet ik mijzelf dan ook elke dag keihard voor in. Voor mij is er dan ook niks frustrerender dan zien, dat mensen zomaar iets vinden, maar niet weten op welke feiten ze hun mening baseren. Daarom daag ik je uit om je eens echt goed in te lezen voordat je woensdag zomaar ergens een bolletje rood kleurt. Lees je eens echt goed in, en vul dan nog eens de stemwijzer in. Dan ben ik benieuwd of je nog altijd dezelfde mening hebt of dat je net als mijn opa je mening een beetje terugkrabbelt.

 

Over de auteur

Jorn de Haas

Jorn de Haas is student op de hogeschool Utrecht. Al vanaf zijn 7de jaar wil Jorn journalist worden. In het begin was Jorn voornamelijk geïnteresseerd in de sportkant van de journalistiek, op latere leeftijd ontstond zijn interesse voor de politiek. Hij is de opleiding ingegaan met de gedachte: 'Als je in een doel gelooft zal je dat doel ook bereiken'.