SvJ media

Selecteer Pagina

Duik in de wereld van journalistieke fondsen: ‘Cyril’s gids voor studenten’

Duik in de wereld van journalistieke fondsen: ‘Cyril’s gids voor studenten’

Foto door: Pepijn van der Putten

Duik in de wereld van journalistieke fondsen: ‘Cyril’s gids voor studenten’

Als student journalistiek of beginnend journalist sta je voor de uitdaging om je journalistieke ambities te financieren. Gelukkig zijn er verschillende journalistieke fondsen die jou kunnen ondersteunen. Cyril Snijders, een gedreven docent aan de Hogeschool Utrecht en actief binnen twee journalistieke fondsen, deelt zijn inzichten vanuit zijn expertise over deze fondsen en geeft waardevolle tips voor studenten die hun projecten willen financieren.  

door | 1 12 2023, 16:12 | SvJ in de praktijk

Foto door: Pepijn van der Putten

Stimuleringsfonds voor de Journalistiek

Cyril benadrukt dat het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek, waar hij werkzaam is, niet alleen bestaat om financiële steun te bieden, maar ook om het journalistieke landschap in Nederland te versterken. Het fonds richt zich met name op het stimuleren van nieuwe bedrijven en mediaconcepten binnen de journalistiek. Cyril legt uit: “De naam zegt het al: het fonds is er om de journalistiek in Nederland te stimuleren, inclusief nieuwe bedrijven en startups.” 

Belangrijkste punten:

  • Biedt niet alleen financiële steun maar ook begeleiding voor onderzoek. 
  • Vooral gericht op mediaplatforms en redacties, niet echt op individuele projecten. 
  • Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten

    Ook voor het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten is Cyril werkzaam. Hij legt uit dat dit een fonds is dat zich specifiek op journalistieke projecten richt. Het ondersteunt projecten die moeilijk te verkopen zijn aan reguliere media. “Stel, je hebt sterke aanwijzingen voor corruptie bij docenten op de school voor journalistiek. In dat geval kan je een plan indienen om zowel een budget als ondersteuning krijgen om dit diepgaand te onderzoeken en er een boek over te schrijven.” Aldus Cyril. 

    Belangrijkste punten:

  • Gericht op journalistieke projecten.
  • Ondersteunt projecten die vaak niet gericht voor je doorsnee mediaplatform zijn. 
  • Mediafonds Provincie Utrecht

    Hoewel Cyril er niet direct mee verbonden is, biedt het Mediafonds Provincie Utrecht een laagdrempelige optie voor studenten om journalistieke projecten te financieren. Het fonds concentreert zich op lokale en regionale projecten binnen de provincie Utrecht. Cyril merkt op: “Het is een geweldige optie voor studenten met een lokaal of regionaal gericht project. 

    Belangrijkste punten: 

    • Specifiek bedoeld voor projecten binnen de provincie Utrecht. 
    • Wat laagdrempeliger voor studenten

    Tips & Tricks van Cyril voor Studenten: 

    1. Ken de eisen van de subsidie: 

    Zorg ervoor dat je project voldoet aan de specifieke eisen van de subsidie die je  aanvraagt. 

    2. Houd de deadlines in de gaten: 

    Check de deadlines voor het indienen van subsidieaanvragen op de fondsenwebsites voordat je je plan opstelt. 

    3. Laat anderen je plan bekijken: 

    Een frisse blik kan over het hoofd geziene fouten opsporen en zorgen voor een professionele uitstraling van je plan. 

    4. Werk je idee uit: 

    Zorg ervoor dat je project verder is uitgedacht dan alleen een idee. Bewijs dat je research hebt gedaan en de medewerking van betrokkenen hebt. 

    5. Denk aan je doelgroep: 

    Overweeg goed wie je doelgroep is en waar je hoopt je project te kunnen verkopen. Pas je aanpak aan op het beoogde publiek. 

    Zorg ervoor dat je deze tips opvolgt, en wellicht wordt jouw volgende project gesteund door een fonds. Tot slot geeft Cyril aan: ‘Het is vooral de moeite waard om ernaar te kijken en een poging te wagen.’ 

    Over de auteur

    Pepijn van der Putten

    Pepijn van der Putten (1997) probeert een objectief licht te schijnen op de wereld. Zijn interesses reiken wijd van het faillissement van de plaatselijke bakker tot geopolitieke problemen die zich voordoen in de Zuid Chinese zee. Dit was voor hem een goede reden om zich te wenden tot de studie journalistiek. Pepijn heeft veel ervaring op het grafische vlak en weet zich een weg te banen door alle Adobe programma’s. Het netwerk van Pepijn is breed en hij hoopt dit verder uit te kunnen bereiden om uiteindelijk zijn werk en ervaring te verzilveren. Hij hoopt in de toekomst werk te kunnen gaan verrichten als buitenland correspondent.