SvJ media

Selecteer Pagina

Deadlinestress, verhitte redactievergaderingen en een wekelijkse mental breakdown: Wat is de toegevoegde waarde van YOU Live?

Deadlinestress, verhitte redactievergaderingen en een wekelijkse mental breakdown: Wat is de toegevoegde waarde van YOU Live?

Deadlinestress, verhitte redactievergaderingen en een wekelijkse mental breakdown: Wat is de toegevoegde waarde van YOU Live?

Het is een belangrijk maar gevreesd onderdeel van de opleiding Journalistiek, het vak You Live, ook wel bekend als GO. Tijdens dit semester leren studenten in een korte periode radio- en tv-uitzendingen maken, waarbij ze samenwerken en onder druk moeten presteren. Maar wat is nu de echte toegevoegde waarde van dit vak voor studenten journalistiek?  

door | 10 05 2024, 21:05 | SvJ in de praktijk

Foto: Nick Vink

Volgens cursuscoördinator Jerry Huinder, is het vak een soort snelkookpan waarin studenten leren omgaan met deadlines en samenwerking: ‘Op maandag of dinsdag pitchen ze hun ideeën, en op donderdag of vrijdag zijn de uitzendingen. Het is een strak schema waarin studenten leren om snel te werken en met deadlines om te gaan.’ 

Tien weken lang worstelen de studenten zich door de radio- en tv-uitzendingen heen. Hoewel het begin stressvol is, merkt ook Jerry dat veel aanstormende journalisten hun draai wel vinden en zowaar plezier krijgen in het maken van de producties onder hoogspanning. ‘Het is een intensieve ervaring die studenten laat groeien, zowel professioneel als persoonlijk. Ik zie bij veel studenten een verandering, zowel in hun levenshouding als in hun studieaanpak. Ze groeien van meisjes tot vrouwen en van jongens tot mannen,’ vertelt Jerry. 

Ervaring van studenten 

Sascha Timmerman, één van de studenten die GO recent afrondde, zegt dat hij het leuk vond om samen te werken en denkt dat hij echt iets heeft geleerd, vooral over hoe hij betere producties kan maken en zich aan deadlines kan houden. 

Studenten vinden het vooral fijn dat ze praktische vaardigheden hebben geleerd, zoals snel bronnen regelen, goede videoreportages maken en het werken met deadlines. ‘Ik vond GO leuk. Ik houd ervan om snel nieuws te maken en duidelijke deadlines te hebben. Ik heb echt het idee dat ik wat geleerd heb’, vertelt Sascha. 

 In de praktijk 

Eva Doesborgh is afgestudeerd aan de SvJ en werkt nu als freelancer bij NOS Stories en NH Gooi. Hoewel de druk bij haar huidige baan nóg een tandje hoger ligt, merkt ze wel dat haar GO-ervaringen goed van pas komen tijdens haar werk. ‘YOU heeft een goede basis gelegd voor wat ik nu elke dag doe. Maar dan met een wat hogere druk.’ 

Ze onderscheidt duidelijk het verschil met journalistiekstudenten van andere opleidingen: ‘Tijdens mijn stage heb ik met studenten Journalistiek van andere scholen gesproken, en zij gaven aan dat ze minder bezig waren dan wij. Zij hebben misschien maar één keer een uitzending gemaakt, terwijl wij dat op de SvJ elke week doen tijdens YOU Live.’ 

 Eva benadrukt dat de vaardigheden die ze tijdens YOU heeft geleerd goed van pas komen in het werkveld. ‘We zijn beter voorbereid dan studenten van andere opleidingen en kunnen makkelijker omgaan met de druk en deadlines van het vak. Het vak brengt wel wat stress met zich mee, maar door YOU zijn SvJ-studenten echt klaar voor het werkveld.’  

 

Over de auteur

Zoë Neeft

Zoë Neeft is een enthousiaste student journalistiek. Ze schrijft het liefst over lifestyle, films en cultuur gerelateerde onderwerpen. Als ze niet aan het schrijven is, kun je haar vinden bij haar vrienden of is ze aan het bidden voor een One Direction reunion tour.