SvJ media

Selecteer Pagina

15 januari ‘SvJ-Talk time’ mét publiek: student-experts presenteren onderzoek in tien minuten

15 januari ‘SvJ-Talk time’ mét publiek: student-experts presenteren onderzoek in tien minuten

15 januari ‘SvJ-Talk time’ mét publiek: student-experts presenteren onderzoek in tien minuten

Van ‘De liefde voor vinyl’ tot ‘Doping in het wielrennen’ en van de ‘De smaak van vleesvergangers’  tot de ‘Huizencrisis’ en ‘Slaapverlamming’. Het afgelopen half jaar hebben 23 derdejaarsstudenten journalistiek zich zó goed verdiept in een onderwerp, dat ze op woensdag 15 januari als ‘expert’ hun SvJTalk houden. Deze keer mét publiek. Rosalie, x en x zijn er klaar voor. 

door | 11 01 2025, 11:01 | SvJ nieuw(s)

SvJ-Talk 22 mei Projectspecialisatie

Foto SvJ Talk op Mediaplein Foto: Hella van der Wijst

Vanaf het begin van de Projectspecialisatie in 2022 bestaat dit onderdeel en dit jaar voor het eerst ook mét publiek. Waren het vorig jaar vijftien studenten die de uitdaging aangingen, dit jaar zijn het er 23. Cursuscoördinator Linda Huijsmans: ‘Op deze manier laten onze studenten zien dat ze zich zo goed verdiept hebben in hun onderwerp, dat ze er een expert in geworden zijn. Blijkbaar spreekt dit steeds meer studenten aan.’  

Op basis van de kennis die ze verzamelden in hun researchdossier, vertellen studenten in tien minuten de kern van wat ze hebben onderzocht en ontdekt. Daarnaast maken ze een grote multimediale productie over ditzelfde onderwerp. ‘Het is leuk om te zien dat hoe de ene student goed er een goede hoofdlijn/gedachte uit weet te destilleren. Best handige eigenschap voor een journalist. Waar de volgende student weer beter is in storytelling en een ander weer de show steelt in het lekker smeuïg brengen van het verhaal. Samen multimediadocent Sara Plat en met presentatiecoach Hella van der Wijst, kijk ik uit naar dat feestje aanstaande woensdag.’ 

De smaak van vleesvervangers

‘Mijn Svj talk gaat over de smaak en textuur van vleesvervangers. Hoe kan het bijvoorbeeld dat de een lekker is en de ander niet te eten? Ik vroeg me dat af omdat ik ze zelf regelmatig eet. 

In de keuken staan doe ik graag net als lezen over smakencombinaties, kook technieken en meer.

SvJ-Talk Rosalie Dortland

Mezelf echt verdiepen in een onderwerp vind ik interessant en ligt mij goed. Ja, ik zou wel graag een culinaire-journalist zijn.  

Die SvJ-Talk presenteren vind ik wel een beetje spannend, dat zou ik eigenlijk liever niet doen als dat een optie zou zijn haha. Maar vooruit: Nog even er tegenaan dan is het zo voorbij.’ 

Inderdaad is de SvJ-Talk een zusje van de wereldberoemde TED TALK waarin beroemde experts op diverse terreinen hun kennis delen in een hele korte tijd. In dit geval zijn derdejaarsstudenten journalistiek de experts.   

Mediaplein wordt Talkplein 

De SvJ-Talk bereidt studenten journalistiek voor op hun toekomst waarin hoogstwaarschijnlijk vaker hun idee overtuigend moeten pitchen/presenteren voor publiek. Op woensdag 15 januari is het SvJ-Talktime van 9.30 tot 13.00 uur en van 14.00 tot 17.30 uur. In totaal zijn er 23 talks. 

Studenten, docenten: iedereen is welkom en kan kort of lang komen luisteren op de tribune van het Mediaplein, dat voor één dag verandert in het ‘SvJ-Talkplein’. 

Over de auteur