Hoeveel social mediagebruikers zijn er in Nederland?

Hoeveel social mediagebruikers zijn er in Nederland?
Er zijn in Nederland 13,7 miljoen social mediagebruikers en dat zijn de gebruikers van 15 jaar en ouder. De meest gebruikte social medianetwerken in Nederland zijn: WhatsApp, Snapchat, Facebook, Instagram en de populaire video app genaamd Tiktok.

Maar hoeveel gebruikers heeft elk social medianetwerk?
• WhatsApp telt 12,4 miljoen gebruikers
• Facebook telt 10,4 miljoen gebruikers
• Instagram telt 5,9 miljoen gebruikers
• Snapchat telt 2,6 miljoen gebruikers
• Tiktok telt 1,7 miljoen gebruikers

Tiktok is het social media platform met de meeste nieuwe gebruikers ten opzichte van het afgelopen jaar (2020), het is gebruikersaantal is gestegen met iets meer dan een miljoen gebruikers. Snapchat is het enige platform dat in gebruikers gedaald is met een daling van 66.000 gebruikers. De overige platformen hebben een lichtelijke stijging van gebruikers gekregen maar niet in hoge aantallen. WhatsApp is naast Tiktok, het platform dat in gebruikers is gestegen, zo kreeg zij er 306.000 nieuwe gebruikers bij.

Tussen de leeftijdscategorie 15-19 jaar wordt er heel veel social media gebruikt, bijna 90% van de mensen van die leeftijdscategorie gebruikt WhatsApp. Instagram en Snapchat zitten ongeveer op dezelfde hoogte met rond de 60% van gebruikers. Tiktok stijgt enorm en is in een jaar tijd van onder de 10% naar de 30% gestegen in gebruikers. Facebook is het platform wat in deze leeftijdsgrens heel erg is gedaald van bijna 60% in 2016 naar maar 20% gebruik in 2021.

De daling van Facebook-gebruikers heeft er vermoedelijk mee te maken dat de jeugd van tegenwoordig minder gebruik maakt van Facebook, doordat zij andere sociale netwerken boven Facebook prefereert. De oudere generatie daarentegen maakt veel gebruik van Facebook. De jongere generatie maakt vooral gebruik van Tiktok, wat pas in het jaar 2020 is opgericht, en binnen korte tijd enorm in populariteit is gestegen.

Over de auteur