Pas op! Met je telefoon in de hand loop je zo een fontein in

Pas op! Met je telefoon in de hand loop je zo een fontein in

(Foto: Unsplash, Steven Lasry)

Nog snel even iets opzoeken voordat je de bus instapt? Of nog even snel die ene persoon een berichtje sturen tijdens het lopen. Dat het telefoongebruik op de fiets en in de auto niet is toegestaan dat weten we allemaal, toch? Desniettemin grijpen mensen tijdens het lopen vaker naar hun telefoon dan dat je denkt.

Twee studenten van de minor datavisualisaties en infographics, aan de Hogeschool Utrecht, hebben een enquête uitgezet. In deze enquête wordt achterhaald hoe vaak mensen hun telefoon pakken tijdens het lopen. Tijdens een half uur durende steekproef op de Hogeschool Utrecht, bleek al dat ongeveer ¼ met zijn of haar telefoon in de hand loopt. De gemaakte enquête heeft 68 mensen bereikt, waaronder 38 respondenten mannen zijn en 30 vrouwen zijn. Met leeftijden uiteenlopend van 16 jaar tot 65 jaar.

Vergroot

Grafiek
Uit hun onderzoek blijkt dus dat de leeftijdscategorie van zestien tot negentien jaar hun telefoon het meeste gebruikt tijdens het lopen. Daarnaast gebruikt ook de leeftijdscategorie van zesentwintig tot vijfendertig jaar hun telefoon vaak in tegenstelling tot de vijftig plussers.

Lopen met je telefoon in de hand is niet zonder risico’s, zo bleek uit de enquête dat onder de geënquêteerde zeven mensen wel eens een ‘ongeluk’ hebben ervaren. Zo gaf iemand aan: “Ik zag een afstapje niet, waardoor ik bijna viel” of “Ik had oortjes in en ik had niet door dat ik bijna tegen een andere wandelaar aanliep”. Een ander opmerkelijk antwoord was: “Ik ben een fontein in gelopen”, wij kunnen concluderen dat dit geen grap is maar een waargebeurd verhaal.

Denk er voortaan dus nog even over na, of je per se dat ene moet opzoeken voordat je de bus instapt? Of moet ik dat berichtje nu sturen, kan dat niet een paar minuten later? Uit wetenschappelijk onderzoek van University of British Columbia blijkt ook dat je minder snel gaat lopen op het moment dat je geconcentreerd op je telefoon blijft kijken. Dus pas op voordat je zelf ook in fontein belandt.


Door: Max Zwart en Marit Alderhout

Over de auteur