Ondanks boete wordt de telefoon nog veelvoudig gebruikt tijdens een fietsrit

Ondanks boete wordt de telefoon nog veelvoudig gebruikt tijdens een fietsrit

Door Robin van Rijn

Sinds 1 juli 2019 is het verboden om tijdens het fietsen gebruik te maken van een mobiele telefoon. Wanneer je op de Uithof goed om je heen kijkt valt het al snel op dat er toch nog regelmatig gebruik gemaakt wordt van de telefoon tijdens het fietsen. Wanneer we 10 minuten voor de Heidelberglaan goed naar de 82 voorbijkomende fietsers kijken kunnen we concluderen dat 7% van de fietsers bezigheden uitvoert op de telefoon. Wij vroegen ons af, waarom gebruiken fietsers toch hun telefoon tijdens het fietsen?

Door middel van een enquête hebben we de volgende conclusie kunnen trekken: De grootste reden waarvoor fietsers hun telefoon gebruiken tijdens het fietsen is het aanzetten of veranderen van de muziek (40%). Twee andere grote redenen zijn het versturen en/of lezen van berichten (23%) of het gebruik van de navigatie (23%). Gemiddeld zijn de ondervraagde z’n 3 minuten per fietsrit bezig met de telefoon.

Ondanks dat alle ondervraagde bewust zijn van de boete van €140,- die zit op dit strafbaar feit gebruikt kiest 79% er toch bewust voor om deze wel te gebruiken.

Over de auteur