Werkzaam- en werkloosheid in Nederland

Werkzaam- en werkloosheid in Nederland

Vorig jaar in augustus zaten we nog volop in de corona pandemie. Iedereen heeft dat gevoeld. Velen verhalen van werklozen en faillissementen gingen de ronde. Nu zijn we een jaar verder, geen directe corona dreiging meer, maar toch een stijging in werkloosheid. Is hier een verklaring voor?

Volgens onderzoek van het CBS hebben we in augustus de grootste stijging van werklozen van dit jaar gehad, namelijk een stijging van +34.000 werklozen. Vorig jaar augustus was de stijging minder dan de helft, namelijk +15.000.

Volgens deze gegevens is 3,7% van de gehele Nederlandse beroepsbevolking werkloos. Dit percentage is niet zo hoog geworden door puur baanverlies, integendeel. Steeds meer mensen gaan nu zoeken naar een baan. Mensen die voorheen niet in aanmerking kwamen voor een baan gaan nu op zoek naar werk. Zij stappen hiermee van de niet-beroepsbevolkingsgroep naar de beroepsbevolkingsgroep. Zolang zij geen baan vinden vallen ze onder de werklozen.

Vorig jaar zijn er velen banen gesneuveld en raakten mensen werkloos, een jaar verder zijn er meer werklozen door o.a. de reden dat meer mensen willen gaan werken. De oorzaak hiervan is waarschijnlijk de inflatie, alles word duurder, en dus zijn mensen op zoek naar een tweede baan of gaan thuiszittende partners ook werken.

Ook ziet het CBS dat vooral veel jongeren (15-25 jaar) minder zijn gaan werken. Hier is er geen precieze verklaring voor.

Bron: CBS

Door: Nick van Hees

Over de auteur