Sterke daling werkloze in Zuid-Nederland, hoe goed doet jouw provincie het?

Sterke daling werkloze in Zuid-Nederland, hoe goed doet jouw provincie het?

Photo by Ryoji Iwata on Unsplash

Door Nisa Oztürk & Whitney van der Loo

De afgelopen jaren hoorde we alleen maar dat de werkloosheid stijgt. Dit gebeurde vooral tijdens de pandemie. Alleen lijkt er nu eindelijk licht aan het eind van de tunnel te zijn. De werkloosheid daalt. Er zijn provincies waar dit erg goed gaat, alleen zijn ze niet alle zo goed op weg.

Uit het onderzoek van het CBS werkloze beroepsbevolking 2020-2021 blijkt dat aantal provincies een sterke daling hebben van het aantal werkloze inwoners. Terwijl andere kampen met een zwakke daling. Zoals de Noordelijke provincies van Nederland (Groningen, Friesland en Drenthe).

Laten we eerst kijken naar Groningen. Binnen een jaar was de werkloze beroepsbevolking gedaald met 2.000. Volgens de staat van Groningen kan dit te maken hebben met de flinke stijging van werkloosheid onder de jongeren (15 -25 jaar). Een soortgelijke afname geldt ook voor de provincies Friesland en Drenthe. Daar hadden ze een daling van 3.000.

Echter, lijk het erop dat de provincies in Zuid-Nederland (Noord-Brabant, Limburg en Zeeland) aan de kop staan met een sterke daling. Noord-Brabant bijvoorbeeld, die had een daling van maar liefst 14.000. Binnen de Noord-Brabantse arbeidsmarkt heeft de zorg en welzijn sector de meeste werknemersbanen volgens Regio in Beeld in die regio. De oorzaak hiervan is de pandemie in 2020.

Limburg staat ook niet stil met een daling van 7.000. In 2021 is de werkloosheid zo erg gedaald in Limburg dat het de laagste stand heeft bereikt in de laatste tien jaar, volgens de cijfers van het CBS en UWV. Het aantal openstaande vacatures is zelfs groter dan het aantal werklozen.

De werkloosheid in Nederland daalt, en dat is zeer positief. Vooral na de pandemie kan Nederland dit wel gebruiken. Het streven is een nog sterkere daling voor de komende jaren. Maar een goed begin is het halve werk.


Weergave volledige grafiek

Over de auteur