Nederland spant de kroon op het gebied van gasprijzen

Nederland spant de kroon op het gebied van gasprijzen

De dagen worden korter en de nachten langer. Ook worden de temperaturen met de dag lager. Voor veel mensen reden genoeg om lekker te stoken. Toch is het van belang om nog een keer na te denken wanneer je de verwarming wilt opendraaien. In Nederland zijn de gasprijzen namelijk het hoogst van heel Europa.

Veel van het gas dat wij verbruiken in Nederland komt uit Rusland. Een kuub gas kost je tegenwoordig al snel ruim drie euro. Dit blijkt uit cijfers uit de HEPI Price index. Een huishouden in Nederland verbruikt gemiddeld ongeveer 1.250 kuub gas. Met een snelle rekensom komt dit uit op meer dan 4.000 euro. In augustus 2021 kostte diezelfde kuub gas nog maar een schrale 0,95 euro. Dit houdt in dat men dit jaar ongeveer 3.000 euro extra moet gaan betalen. Voor dat geld kan het hele gezin de warmte ook ergens anders opzoeken.

Dan toch maar een elektrische verwarming? Dit lijkt misschien een oplossing voor het probleem in hoge gasprijzen, maar niets is minder waar. Ook op het gebied van elektriciteitsprijzen staat Nederland in de top 5. In de onderstaande tabel is duidelijk te zien hoe Nederland zich verhoudt ten opzichte van andere Europese landen.

(Zie volledige grafiek hier)

Al met al gaan we een koude winter tegemoet. Met de oorlog in Oekraïne en Rusland lijkt het er voorlopig nog niet op dat de gasprijzen weer zullen dalen. Misschien is het dan toch nog even een goed idee om die extra trui uit de kast te halen en aan te trekken…

Over de auteur