Cannabisgebruik onder scholieren

Cannabisgebruik onder scholieren

Cannabisblad

Cannabis (wiet en hasj) is na alcohol de meest gebruikte drug onder jongeren. Toch heeft maar 1 op de 10 jongeren ooit geblowd.

Van de scholieren van 12 tot en met 16 jaar heeft 10% ooit hasj of wiet gebruikt. Deze gegevens komen uit een onderzoek van het RIVM. Bijna 6% heeft cannabis gebruikt in de maand voorafgaand aan het onderzoek. Het gebruik neemt toe met de leeftijd. De toename zou een gevolg kunnen zijn van de coronapandemie, maar verder onderzoek ontbreekt. Uit het onderzoek bleek dat minder dan 2% van de 12-jarigen ooit cannabis heeft gebruikt. Bij 16 jarigen is dit percentage toegenomen tot 28%.

In onderstaande kaart staan per regio de percentages scholieren die ooit cannabis gebruikt hebben. De gegevens komen van RIVM StatLine en bevatten informatie over tweede en vierde klassers van het reguliere voortgezet onderwijs. Het onderzoek voor de gezondheidsmeter is afgenomen in 2015, 2019 en 2021. In 2015 werden nog niet alle provincies meegenomen in het onderzoek.

In het Gooi en de Vechtstreek ligt het percentage cannabisgebruikers het hoogst. Goede koplopers zijn de regio Amsterdam en Groningen. In 2021 ligt het hoogste percentage in regio Amsterdam. Dat is niet zo gek aangezien Amsterdam de meeste coffeeshops van Nederland heeft (187 coffeeshops). Er zijn daar 23 coffeeshops per honderdduizend inwoners. In 2019 en 2021 namen de percentages in heel Nederland af.

Het roken van cannabis is niet geheel onschadelijk. Als je stoned bent, functioneert je geheugen minder goed en ben je minder bij de les. Ook verandert het tempo waarmee je informatie verwerkt. Dit effect kan ook de dagen na gebruik nog aanhouden. Als je dus dagelijks of om de paar dagen blowt kan dit effect hebben op je schoolprestaties.

Over de auteur