Minder doden door ademhalingsproblemen

Minder doden door ademhalingsproblemen

(Foto: Gidlark/ Unsplash)

In de jaren tussen 2018 en 2021 zijn er minder mensen overleden aan problemen met het ademhalingsstelsel, dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Problemen aan het ademhalingsstelsel zouden kunnen komen door het roken. Deze daling zou een correlatie kunnen zijn met de rokers in Nederland, dat sinds 2020 afneemt. Dit zou kunnen komen door dat de accijns op sigaretten vanaf april 2020 zijn verhoogd. Zo kost een pakje peuken nu al gauw tien euro. Staatssecretaris Maarten van Ooijen (van Volksgezondheid) hoopt dat het percentage rokers in 2040 is teruggebracht naar 7%. Vorig jaar rookte er in Nederland namelijk nog zo’n 20% van de 18+ bevolking, dat blijkt uit de gezondheidsenquête van het CBS in samenwerking met het RIVM en Trimbos-instituut. Betekent dit dan ook dat er in de komende jaren minder mensen overlijden aan het roken?

Ruim de helft van de mensen die blijft roken, sterft aan de gevolgen hiervan. Uit de gezondheidsenquête blijkt dan ook dat er jaarlijks ruim 19.000 rokers overlijden aan ziektes die veroorzaakt zijn door het roken. Zo overlijden mensen die roken gemiddeld tien jaar eerder dan de niet-rokers. 83% van de rokers die overlijden, sterven door de gevolgen van longkanker. Naast 77% van de rokers die overlijdt aan de gevolgen van COPD.

Het overlijdenspercentage is afgenomen, dit kan niet alleen komen doordat rokers hun sigaret laten staan. Laten we wel hopen dat Stoptober hierbij wel een bijdrage levert, dat de jongere generatie hier in ieder geval geen aanspraak op maakt.


Door: Max Zwart en Marit Alderhout

Over de auteur