Een lekkere borrel op de verjaardag van je tante, een fles champagne leegdrinken tijdens Nieuwjaar of een hele hoop biertjes naar achter tikken op Lowlands. Voor de gemiddelde Nederlander is alcoholgebruik heel normaal. Al 8 jaar lang drinkt 80% van de Nederlandse volwassenen consequent een alcoholische versnapering.
Voor een groot deel van deze Nederlanders wordt regelmatig alcoholgebruik gezien als een paar glazen per week. Dit wordt meestal gedaan in de weekenden of op speciale gelegenheden.
Dat alcohol geen positieve gevolgen heeft op de gezondheid is voor veel Nederlanders al bekend en daarom wordt het ook vaker met mate(n) gedronken. Echter is dit voor een gedeelte van de bevolking niet het geval. Per gemeente blijft er toch een percentage van overmatige en zware alcohol drinkers bestaan. Men heeft afgesproken dat bij mannen het consumeren van minimaal 21 glazen alcohol per week en bij vrouwen minimaal 14 glazen per week valt onder de benaming overmatig drinken. Bij zware drinkers is dit aantal 1 keer per week 6 glazen voor mannen en 1 keer per week 4 glazen voor vrouwen. Maar hoe is de verdeling van overmatige drinkers dan in ons land?
(Bron: afkickkliniekwijzer)
Het hoogste percentage overmatige drinkers in Nederland is te vinden in de provincie Friesland. Om precies te zijn op de Schiereilanden. De oorzaak hiervan is onbekend, maar mogelijk komt het doordat er in Friesland relatief minder mensen wonen waardoor er naar verhouding meer overmatige drinkers zijn.
Dat alcohol negatieve gevolgen heeft is bekend, maar wat zijn de gevolgen van langdurig overmatig alcoholgebruik? Op de korte termijn kan dit resulteren in braken, slechte nachtrust, bewusteloosheid, verlaging van testosteron of een alcoholvergiftiging. Op de lange termijn brengt het serieuze gezondheidsproblemen met zich mee. Dit zijn gevolgen als overgewicht, onherstelbare beschadigingen aan de lever, maagslijmvliesontstekingen, problemen in de hersenen, veel vormen van kanker en vermindering van de vruchtbaarheid.
(Bronnen: Changesggz, Trimbos)