Eenzaamheid in Nederland

Eenzaamheid in Nederland

Eenzaamheid is er altijd al geweest. Natuurlijk zijn er meerdere vormen van eenzaamheid en de duur hiervan. In Nederland voelt 47% van de volwassenen zich eenzaam. Door middel van ongeveer 540.000 respondenten heeft het RIVM deze cijfers over gezondheid en leefstijl kunnen verzamelen. De percentages zijn gebaseerd op de eenzaamheid schaal, een vragenlijst die respondenten hebben ingevuld over eenzaamheid die bestaat uit elf uitspraken over emotionele eenzaamheid en sociale eenzaamheid.

Wat gelijk opvalt is dat in de ‘’o zo drukke’’ randstad de eenzaamheid het grootst is. De top drie van de meeste eenzaamheid is dan ook, op volgorde: Den Haag – Rotterdam – Amsterdam. Als je het ons vraagt is dit best opvallende data. Niemand zou verwachten dat de eenzaamheid in de grootste steden het hoogst zou zijn. Anderzijds speelt hier de individualisering van de maatschappij hier wel een rol in. Groepen mensen die door wat voor omstandigheden dan ook niet kunnen of willen voldoen aan de eisen van de moderne tijd worden daardoor sneller eenzaam. En met name als je kijk naar de steden waar alles gemoderniseerd wordt. Als je kijkt waar de eenzaamheid het laagst is, zie je dat Ameland hier het beste op scoort. Wat ook weer klopt bij de modernisering theorie. Zo is Ameland een klein eilandje wat qua modernisering, vergeleken de randstad, achterloopt.

Om een beter beeld te krijgen van de eenzaamheid in Nederland zijn we gaan inzoomen op de stad Amsterdam. Eenzaamheid hangt vaak samen met bepaalde factoren. Natuurlijk is dat niet in elk geval zo, maar wel zijn er een aantal feiten. Wij zijn namelijk gaan inzoomen op de factor: inkomen. Onder mensen met een hoog inkomen komt eenzaamheid minder voor dan onder mensen met een laag inkomen. Mensen die moeite hebben met rondkomen, geven vaker aan zich sterk eenzaam te voelen dan mensen die geen moeite hebben met rondkomen.

Zo valt dit ook op als je kijkt naar de gegevens van Amsterdam. De wijk Amsterdam |||/ Bulle wijk heeft één van de hoogste eenzaamheid percentage en het laagste inkomen van Amsterdam. Wat eerder al was aangegeven hoeft dit niet altijd de oorzaak te zijn van eenzaamheid, maar wat wel opvalt is dat in meerdere wijken in Amsterdam dit het geval is. Kijk maar eens naar de wijken Slotermeer Noordoost, Slotermeer Zuidwest en Geuzenveld hier zie je precies hetzelfde gebeuren. Namelijk inkomen laag en eenzaamheid hoog.


Over de auteur