De populariteit van Snapchat

De populariteit van Snapchat

(Foto: Alexander Shatov, Unsplash)

Tegenwoordig is er veel keuze als het gaat om sociale media platforms. Met de nieuwe app als BeReal en de blijvende groei van Whatsapp en TikTok zijn er genoeg mogelijkheden om met elkaar in contact te blijven. Is het dan ook zo dat de populariteit van Snapchat afneemt?

Uit het onderzoek ‘Social media in Nederland 2022’ blijkt dat er een groei zichtbaar was van 26% onder de dagelijkse gebruikers, wat neer komt op 1,9 miljoen Nederlanders. Wereldwijd wordt Snapchat dagelijks gebruikt door 332 miljoen gebruikers.

Uit de onze streamgraph blijkt dat er in het eerste en tweede kwartaal van 2018 een daling is te zien, in de dagelijks actieve gebruikers. In de kwartalen die volgen groeit Europa sneller dan Noord-Amerika. ‘De rest van de wereld’ haalt in het eerste kwartaal van 2020 Europa in. Vanaf dan groeit ‘de rest van de wereld’ in vergelijking met de andere het hardst.

In het onderzoek ‘Social media in Nederland 2022’ wordt beschreven dat de Nederlanders opzoek waren naar een juiste interface. Snapchat heeft nu de juiste lijn te pakken waardoor er dagelijks meer mensen in Nederland op Snapchat zitten. Sindsdien is er een duidelijke stijging te zien onder de Nederlandse 20- 29-jarigen.

De app Snapchat is anders dan andere sociale media apps, omdat je een foto stuurt naar iemand van een duur van één tot tien seconden. De gebruiker heeft 24 uur om de foto te bekijken. Iedere foto is maar voor eenmalige weergave. Na het openen of na de 24 uur verwijderd de foto vanzelf van de Snapchat servers. Snapchat wordt veel gebruikt voor het maken van selfies.

De fun fact van Snapchat is dat de app voor jou bij houdt hoelang je dagelijks contact met een andere gebruiker hebt. Een reeks aan snaps dus, de zogenoemde Snapchat Streak. Onder onze eigen redactie lopen de streaks uiteen van 14 tot 1478 dagen.


Door: Max Zwart en Marit Alderhout

Over de auteur