Facebook was een van de eerste socialmedia platformen, ontstaan in 2004. Vijf jaar later werd er een nieuwe socialmedia gigant geboren: WhatsApp. Tegenwoordig verdwaal je bijna in alle social apps, maar deze twee platformen bleven jaren lang aan de top lopen. Hoe is deze strijd verlopen?
Mark Zuckerberg had in zijn studententijd meerdere sociale media-websites gemaakt. Zijn laatste was Facemash, die alleen door zijn medestudenten te gebruiken was. Deze site heeft maar enkele dagen bestaan. In 2004 ging hij verder met het idee wat resulteerde in de geboorte van Facebook op 4 februari 2004. In het begin wederom exclusief voor studenten van de Harvard-universiteit. Dit groeide uit tot 2006 waarin het geheel openbaar werd voor iedereen.
In 2011 racete Facebook alleen nog tegen Hyves en zaten ze beide tegen de 5 miljoen gebruikers. Binnen enkele jaren groeide het aantal sociale media platformen enorm met als resultaat dat Hyves buiten de top 5 valt in 2013 en daarna langzaam tot stilstand komt naast het racecircuit.
Voor lange tijd had Facebook alleen Youtube in zijn kielzog maar bleef het voortdurend ruim voorop rijden met 2 a 3 miljoen gebruikers meer. Tot in 2015 WhatsApp serieus begon mee te racen voor de titel van meest gebruikte sociale media platform. In 2016 stootte het officieel Facebook van de eerste positie af. In begin 2018 had Facebook zijn hoogste hoeveelheid gebruikers, namelijk 10,7 miljoen. Echter een miljoen te kort om de eerste plek terug te veroveren. Later in dat jaar verloor het veel gebruikers, die ze in 2019 weer terug probeerden te winnen. In 2022 hebben ze hun eigen record niet geëvenaard met 10,3 miljoen gebruikers. De kampioen van dit jaar is WhatsApp met 12,5 miljoen gebruikers.
Bronnen:
https://www.coosto.com/nl/blogs/social-media-gebruik-2022-cijfers-statistieken
https://npokennis.nl/longread/7641/hoe-ging-facebook-onze-wereld-bepalen
Door: Nick van Hees en Marnix de Ruijter