Rokers op de Uithof

Rokers op de Uithof

Rookpit op de Uithof

Sinds augustus 2020 moeten terreinen bij onderwijsinstellingen rookvrij zijn, zo ook Utrecht Science Park, beter bekend als de Uithof. Volgens de plattegrond van de Universiteit Utrecht zijn er drie rook-gedoogplekken op de Uithof, dit is om de rokers een alternatief te geven en overlast te voorkomen.

Waar deze plekken precies zijn en dat er op de rest van het Science Park niet gerookt mag worden lijkt nog enkele verwarring over onder veel studenten. “Ik wist niet eens dat het niet de bedoeling was dat ik hier rook”, zegt een rokende student voor de Heidelberglaan 15.

Rookvrijzone, met rook-gedoogplekken volgens de Universiteit Utrecht.

Het is voor studenten in gebouwen die verder liggen van de rookplekken lastig om een rookpauze te houden op de toegestane plekken. Vanuit de Universiteit en de Hogeschool is er weinig tot geen toezicht op deze regels, terwijl dit wel bij de onderwijsinstellingen ligt. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt landelijk toezicht op de naleving van dit rookverbod.

Er werd gemeten hoeveel procent van de rokende studenten dit daadwerkelijk deed op toegestane plekken.

Slechts 16,6% van de gemeten rokende studenten op de Uithof deed dit op rook-gedoogplekken. Een flinke meerderheid van 83,4% rookte op plekken waar dit niet was toegestaan.

15 september 2023
Kevin de Jong, Saar Jansen

Over de auteur