Eenzaamheid op de Heidelberglaan

Eenzaamheid op de Heidelberglaan

Sinds het einde van coronapandemie heb je vast wel eens iemand horen zeggen: “Het is alsof mensen vergeten zijn hoe ze moeten socializen”. Vooral jongvolwassenen zijn hard getroffen door de gevolgen van de coronapandemie op het sociale leven. Na een lange periode van onlineonderwijs zijn jongvolwassen nu steeds meer fysiek samen, zo ook op de Heidelberglaan.

Eenzaamheid onder jongvolwassenen is een groot probleem. Hoewel uit onderzoek van de gemeente Utrecht blijkt dat eenzaamheid onder jongvolwassenen gedaald is van 71% in 2021 naar 59% in 2022, zijn er nog altijd veel jongvolwassenen die zich eenzaam voelen.

Zie je dit ook terug in het straatbeeld in Utrecht Science park? Uit ons onderzoek blijkt van niet: opvallend veel mensen lopen samen over de Heidelberglaan. Waar 59% van de jongvolwassenen aangeeft zich eenzaam te voelen, loopt slechts 34% alleen over de Heidelberglaan.

In totaal hebben wij 558 mensen geteld, 189 liepen alleen.

Hoewel eenzaamheid natuurlijk meer is dan niet samenlopen over de Heidelberglaan, laat ons onderzoek toch een opvallend plaatje zien: jongvolwassenen verkiezen samenlopen boven alleen lopen. Wellicht leren ze langzaam weer te socializen.